Bazen Bir Şiir
  1. Anasayfa
  2. Deneme

Bazen Bir Şiir

Yazan: Batıni

0

Bazen Bir Şiir

Sözlük anlamı: “Yazınsal bir anlatım biçimi olarak düzyazı sayılmayan yazın ürünü.” olan şiir; günümüzde eskiye nazaran değerini yitirmiş, okur sayısı azalmış bir sanat ürünü olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiirde redif, kafiye ve benzeri kavramların öneminin yanı sıra okuyucuya verdiği; duygu, his, heyecan ve güzellik de ayrıca önem taşır. Fakat bu önemi, aralıksız gelişen teknoloji süpürmekle tehdit etmektedir bariz bir şekilde.

Günümüzde teknolojinin hızla gelişme sürdürmekte oluşu; bırakın şiir okumayı, bir satırlık haberi bile okumaktan alıkoyuyor bizleri. Dolaylı yoldan yazarlar -özellikle yazar olma adımını yeni atanlar- itibar göremiyorlar. Sanattan tutun ki her şey teknolojinin kucağında gelişmeye, hayatı kolaylaştırayım derken teknolojiye kurban gitmeye devam ediyor. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren sağlıklarını tehdit eden, hayatlarını kısıtlayan bir teknolojik gelişmişliğin yörüngesinde tabiri caizse çürümeye başlıyor. Ebeveynlere bu konuda bilinçli davranmak görevi düşüyor. Çocuklarını sözcüklere, satırlara, kitaplara itmeleri; zihinlerini kirletenleri değil de, bilinçlerini açıcı, ufuklarını genişletici, zamanlarını kıymetli kılıcı aktivitelere alıştırmaları gerekli. Bu açıdan okumak çocuklarımızın geleceğine servet niteliğindedir. Şiir, bu servetin arasına karışmaya her zaman hazır bir şekilde bilinçli insanları beklemektedir. Çünkü şiir: Düş gücüne dayanan, gönüllere seslenen, coşku uyandıran ve etkileyici özellik taşıyan edebi anlatım biçimidir. “Şiir, insanlara bütün hayatı boyunca eşlik eden bir felsefedir.” diyor Andrey Tarkovski. Yani şiirin hayatımızın önemli ve ayrılmaz bir parçası olduğunu savunuyor. İmgelerin sırları, kelimelerin dizilişindeki anlam farklılığı, kapalı anlatımındaki insanlarda uyandıran arayış merakı gibi şiir unsurları birçok insana bakış açısı kazandıracak bir zenginliktir.

Günümüzde teknolojiyi şiirin lehine kullanmayı başaranlar var elbette. Bu da kişinin hayal dünyasını ve ufkunun gücünü bariz ortaya koyar. Şiiri kliplerle daha da canlı tutmak, farklı ve şiirin duygusuna uygun fon müzikleri eşliğinde satırları seslendirerek olayı renklendirmek gibi çalışmalarla teknolojinin gülen yüzünü şiire yansıtmak hâkim bu zamanlarda. Bu da şiirin günümüzde hâlâ tutunmaya çalıştığını bizlere not olarak geçer.

İnsan kendini, bilhassa geleceğini düşünerek hareket etmelidir. Bunu sözlü olarak aklına kazırken fiil olarak da gerçekleştirmelidir. Güzel bir gelecek için güzel bir adım gereklidir. Bu adımın adı bazen şiir olur, bazen bir kitap, bazen herhangi bir bilgi. Hayata yaşadığını belli etmesi gerekir sıradanlaşmak istemeyen kişi. Kendi için, geleceği için güzel tepkiler vermelidir. Tıpkı George Herbert’ in dediği gibi: “En kısa cevap, onu yapmaktır.” Hayata bir cevap verilmelidir.

Konuklarımızın diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Bazen Bir Şiir

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir