Zeynep’le Köşe Bucak – Büyükada
0

Zeynep’le Köşe Bucak – Büyükada

Büyükada’da Bir Gün Geçirmek

Şehrin karmaşasına bir gün de olsa ara vermek isteyenlerin vazgeçilmezi, 11 adanın en büyüğü Büyükada… İnsanın içine işleyen sakinliği ve nereye baksanız tarih fışkıran muhteşemliğiyle nefis bir nokta… Yaz aylarında dev bir kalabalığı olsa da ilkbahar ve sonbaharda oldukça güzel. Ancak çok fazla at bulunması sebebiyle genel olarak adada kötü bir koku hâkim. Hem yerel halk hem de işletmeciler bundan oldukça şikâyetçi. Adadaki bir diğer problem ise ulaşım sıkıntısı… Bisiklet ve fayton dışında başka araç kullanılamadığı için, özellikle tarihi noktalara yürümek oldukça zor. Bir an önce faytonların kaldırılıp elektrikli faytonların gelmesi gerekiyor…

Nereleri Gezelim?

Vapurdan indiğiniz anda 1915 yılında yapılan tarihi Büyükada Vapur İskelesi karşınıza çıkıyor. İçerisinde pek çok hediyelik eşya dükkânı bulunuyor. Oradan çıktığınızda, çarşının tam ortasında 1923 yılında dikilen saat kulesi gözler önüne seriliyor.

“Azap Yokuşu”

Sıcak bir çarşıya ev sahipliği yapan Büyükada, içerisinde pek çok kilise barındırıyor. Benim aralarında en çok etkilendiğim elbette 12. yüzyılda inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi. Adanın en tepesinde bulunan bu kiliseye ulaşmak için yaklaşık bir saatlik yokuşu tırmanmak gerekiyor. Bisikletle ya da faytonla çıkmak mümkün değil. Bu yokuşa “Azap Yokuşu” ismi verilmiş. Eski inanışlara göre bu yokuşa çıkarken elinizde bulundurduğunuz bir makara ipi açarak yürürseniz kısmetiniz açılıyor. Ayrıca Hristiyan inancına göre çıplak ayakla yürüyerek çıkanlar da yarı hacı sayılıyor. Başpiskoposluğun Türkiye’de kabul ettiği tek kilise olma özelliğini taşıyan Aya Yorgi, muhteşem bir manzaraya da ev sahipliği yapıyor. Bana kalırsa ölmeden önce mutlaka yapılması gerekenler listesine eklenmeli…

Adada görülmesi gereken diğer bir tarihi yapı ise 1895 yılında, II. Abdülhamid Han tarafından inşa edilen Hamidiye Camii. Yapısında karma üslup barındıran caminin mimarisi oldukça ilgi çekici.

Fotoğraf çekenler için adeta bir cennet olan Büyükada içerisinde onlarca köşk, konak, yalı barındırıyor. Çankaya ve Malul Gazi caddelerinde yoğunlukta olan köşkler daha önce Recaizade Mahmut Ekrem’den Nurullah Ataç’a kadar pek çok kişiye ev sahipliği yapmış. İnsanın içini ısıtan bu güzel evler mutlaka görülmesi gerekenler listemizde yer alıyor.

“Tarih Yuvası Adalar Müzesi”

Adalar Müzesi’ne girdiğiniz anda kocaman bir tarih sizi karşılıyor. Her bir kısmı özenle hazırlanmış bu müzede, tüm adalar hakkında tarihin ilk yıllarına kadar pek çok bilgi yer alıyor. Bir noktadan sonra okumaktan gözleriniz yorulsa da adeta sizi içine çekiyor. İçerisinde Büyükada Yetimhanesi’ndeki çocukların kullandığı sıralardan, Melih Cevdet Anday’ın gözlüğüne; ada sakinlerinin 1900’lü yıllarda kullandığı bebek arabaları, ütü, makas gibi birçok nesne bulunuyor.

Bunların dışında; Troçki Evi, Hesed Le Avraam Sinagogu, Rum Yetimhanesi, Adakule, Rum-Ortodoks Mezarlığı ve Reşat Nuri Güntekin’in evi de gezilecek yerler arasında.

Ne Yiyelim?

Aya Yorgi Kilisesi’ne çıktığınızda dinlenmek için Eskibağ Teras Restoran’ında manzaraya karşı şarabınızı veya çayınızı yudumlayabilir, meşhur çiğ böreğinden yiyebilirsiniz. Ayrıca çarşıda rakı-balık yapacak pek çok mekân bulunuyor. Vegan/vejetaryen seçenek pek olmasa da çarşı içerisinde, güzel bir makarna yiyebileceğiniz Güven Kafe mevcut. Fiyatları da oldukça uygun.

Nasıl Gidilir?

İstanbul’da Kadıköy, Eminönü ve Bostancı’dan kalkan Adalar Vapuru’na binerek ulaşım sağlanabilir. Yaklaşık bir buçuk saat süren yolculukta son durak Büyükada. Öncesinde ise vapur Burgazada, Kınalıada ve Heybeliada’ya uğruyor.

Konaklama konusunda oldukça fazla alternatif bulunuyor. Çenar Konağı hem fiyatıyla hem sıcaklığı ve ev sahipliğiyle tavsiyelerim arasında. Üstelik gözlemlediğim kadarıyla adada bir tek burada Starbucks kahvesi bulunuyor. Akşamları kahvenizi alıp; konağın arka bahçesinde sessizliğin tadını çıkarmak isterseniz, burası tam size göre…

Yazarın (Zeynep Çelebi) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Korsan Edebiyat’ı instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Zeynep’le Köşe Bucak – Büyükada

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir