Yazdığınız Yazılardan Sorumlusunuz!
  1. Anasayfa
  2. Yazı Atölyesi

Yazdığınız Yazılardan Sorumlusunuz!

Yazma Deneyimlerim - 4

1

Yazdığınız Yazılardan Sorumlusunuz!

Zaman ne çabuk geçiyor. Bir önceki yazının üzerinden neredeyse iki yıl geçmiş. Koca iki yılın muhakemesini yapmak güç. Ama eğrisiyle doğrusuyla yaşamaktayız işte. Yazmaktayız ısrarla… Ekibin bir kısmı sessiz sedasız yaşamlarına devam ediyor. Her yazarda olan bahaneler, bizler için de geçerliliğini koruyor. Yani her şeye zaman bulan bizler, yazı yazmaya zaman bulamıyoruz. Çünkü insan hiçbir zaman elindekinin kıymetini bilemedi. Biz de elimizdekinin kıymetini bilemiyoruz. Sorumluluk almaktan, düşünmekten, düşünceleri sorgulamaktan, yaşadıklarımızı, yaşananları ve yaşamları kaydetmekten uzaklaşıyoruz. Okumadığımız yazılara verdiğimiz en doğal tepki, beğeni tuşuna fare yardımıyla tıklamakla sınırlı kalıyor. Fakat beceremediğimiz, daha doğrusu üstesinden gelmek için çaba göstermediğimiz bu şeyi kestirip atamıyoruz da… Çünkü aynaya bakmak cesaret gerektirir. Aynaya bakamayan insanlar, hep kaçak dövüşür. Yokturlar, ama varmış gibi davranmak onları rahat ettirir. Çekip gitmek yenilgidir! Yenilmeyi göze alamazlar. Bahanelerin varlığını kutsamak, sıcak yatakların temel prensibidir…

İyi bir yazar olmak, iyi bir insan ya da dost olmak gibi bir şey değildir. Cesaret ve yaratıcı zekâyla ortaya konan karakterlerin, okura vereceği bir şeyler olmalıdır. Ama masumane bir sokak manzarası tasviri de okur için önemlidir. Çünkü yazıyı kimin okuduğunu bilemeyiz. Belki de o yazı öğle arası, gökdelenin tepesinde sıkıntıdan patlamış bir çalışanı huzurlu kılacak öğeler içerecektir. O sıkıntısını, bir an çok ötede bir sokağı düşleyerek atma fırsatı bulacaktır. Bunu hiçbir zaman bilemez yazar… Bilemediği için de, yazdığı her cümlenin öneminin bilincinde olmalıdır. Metni tamamlayıp, bir bütün olarak birkaç defa okuyarak, gözüne batan ve okumadaki ahengi bozan noktaları yeniden ele almalıdır. Bu tekrar ve eleştirel bakış sayesinde okura ulaşabileceği bir metin haline gelmesi güç değildir. Bunun tersi durumunda ise; hiçbir değerlendirme yapılmadan yayınlanan metinlerin uyumsuzluğu hemen göze çarpacak ve okuru metinden uzaklaştıracaktır.

Dördüncü Ders: Yazının nerelere misafir olacağı kestirilemez. Yazdığınız yazılardan sorumlusunuz!

Yazma Deneyimleri

Yazarın (KorsanKalem) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.
İnstagram hesabımızı da takip edebilirsiniz.

Yazdığınız Yazılardan Sorumlusunuz!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. Selamlar…Eski dersleri zamanında kaçırmışım Hocam.Ama alttan alıp,yetiştim size! Okuduğum her Deneyim bana yaptığımın,yazdıklarımın ne denli DİKKAT gerektirdiğini bir kez daha hatırlattı..teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir