Bir Yaşam ve Bir Öykü; “Balzac’ın Öyküsü”
  1. Anasayfa
  2. Deneme

Bir Yaşam ve Bir Öykü; “Balzac’ın Öyküsü”

Mustafa GÖKÇEK Makaleleri-2

0

Bir Yaşam ve Bir Öykü; “Balzac’ın Öyküsü” – 2

‘Balzac’la ‘Madam Hanska’ ilk defa İsviçre’de Neuchâtel’de buluşmuşlardı. Kontes, hasta olan kocasıyla birlikte bir müddet için Çarlık Rusya’sından ayrılmak istemiş ve Neuchâtel’e gelmişti. Uzun zamandan beri mektuplaşmak ta olduğu ‘Balzac’ı da görüşmek üzere bu şehre çağırmıştı. ‘Balzac’ın ‘Madam Hanska’ ile karşılaşmaları hakkında anlatılan söylentilerden bahseden şu parça da çok ilgi vericidir: “Eveline Hanska’nın kız kardeşi, ‘Eveline’le ‘Balzac’ın ilk karşılaşmalarını şöyle tasvir ediyordu: Bir gün ‘Balzac’ parkta tek başına gezinirken, sıraların birinde elindeki kitabı okumakla meşgul bir kadın gördü. Kadın mendilini yere düşürdü. ‘Balzac’ mendili yerden alıp sahibine vermek için koşunca, meçhul kadının elindeki kitabın kendi romanlarından biri olduğunu gördü. Bunun üzerine konuşmaya başladılar. Bu suretle başlayan macera hiç bir güçlükle karşılaşmadan devam edip gitti.

Daha az romantik olan bir şaire göre ise,’Balzac’ın elinde ‘Madam Hanska’nın oturduğu Faucon adındaki otelin adresinden başka, birde ‘Balzac’ın bahçeye sevgilisi tarafından tayin edilen saatte girebilmesi için bir tavsiye mektubu vardı. Bahçeye girdikten sonra da çardakların altında oturanlardan hangisinin ‘Madam Hanska’ olduğunu anlamak ona düşüyordu. Genç kadın ta uzaktan ‘Balzac’ı tanıyana o kadar öyle heyecanlandı ki, okuduğu kitabı (bu da Balzac’ın romanıydı) yere düşürdü. ‘Balzac’ kitabı yerden alıp, sahibine vermek üzere koştu; ikisinin birden “Eve! Honeré” diye bağırmasıyla ruhları sonsuz olarak birleşti…”

Olgunluk çağı başlığını taşıyan kısımda, ‘Eugenie Grandet’nin yaratılması, ‘Balzac’ın sevgilisiyle yeniden Cenevre’de buluşması, kitapçı ‘Werdet’le yaptığı anlaşma, ‘Duchesse du Langeais’ nin yazılması, ‘Goriot Baba’, ‘Balzac’ın çalışma tarzı, Viyana yolculuğu, ‘Balzac’ın kardeşi ‘Henri’, ‘Vadideki Zambak’ın yazılışı, ‘Werdet’le arasının açılması, ‘Jardies’i satın alması, ‘Cesar Birotteau’, ve ‘Sardunya adasına yolculuğu anlatıyor. Burada “Balzac’ın Hayatı I.” sona eriyor.

“Balzac’ın Hayatı II.” de olgunluk çağı bölümü devam ediyor. ‘Balzac’ın tiyatro yazarlığını, ‘Stendhal’ hakkındaki düşüncelerini, ilk defa kurulan edebiyatçılar derneğine ‘Balzac’ın başkan seçilmesini, Akademiye üye olmak isteyişini, teşebbüslerinin bir neticeye varmamasını, eserinin tümüne ‘İnsanlık Komedyası’ adını verişini, ‘Madam Hanska’nın dul kalışını, Çarlık Hükümetinin ‘Madam Hanska’nın miras işine çıkardığı zorlukları bu bölümde okuyoruz. Eserin son bölümü ‘Çöküş’tür… ‘Balzac’ın Petersburg yolculuğunu, dönüşünü, antika eşya merakını, annesi kız kardeşi ve yeğenlerini, ‘Köylüler’ romanını, ‘Liszt’e olan kızgınlığını, para sıkıntılarını, ‘Madam Hanska’yla müşterek bir hayata başlamalarını, yolculuklarını, ‘Balzac’ın doğacak çocuğunu sabırsızlıkla bekleyişini, çocuğun ölü doğuşunu, ‘Balzac’ın üzüntülerini,tekrar Ukrayna’ya gidişini, 1848 yılında yazdığı hatıralarını, yeniden Ukrayna’ya gidip orada hastalanışını, alacaklılarla uğraşmasını, ‘Madam Hanska’yla evlenmesini, Paris’e dönüşlerini ve nihayet ölümünü bu bölümde okuyoruz…

(3. ve son kısımla devam edecek.)

Konuklarımızın diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Bir Yaşam ve Bir Öykü; “Balzac’ın Öyküsü” – 2

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir