1. Anasayfa
  2. Kitap Tanıtımları
Trendlerdeki Yazı

Okuduklarımdan Öneriler


0

Okuduklarımdan Öneriler, okuma önerileri, kitap önerileri, kitap tanıtımı, hangi kitabı okumalıyım, kitap al, Okuduğum kitaplar, Okuduklarımdan Öneriler burada, Okuduklarımdan Öneriler yazdım.

Size okuyup beğendiğim kitaplardan birkaç tanesini önermek istiyorum.

Uç Artık (Etgar Keret)

Öykü yazmaya çalışan biri olarak Keret için en beğendiğim yazar diyebilirim. Aklımdan geçenleri kağıda dökebilme ve cümleleri bağlayabilme konusunda çok faydalandım kendisinden. Özellikle içinde yazma isteği bulunanların Keret’ i tekrar tekrar okuması gerektiğini düşünüyorum. Yazarken kullandığı dilin akıcılığı, anlatımının çarpıcılığı, seçtiği konular, öykülerinde her an bir kaos çıkabilme ihtimali gibi özelliklerin yazmak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. 

Uç Artık kitabı da okuduğum diğer kitaplarıyla aynı zevki verdi bana. Yine kara mizahın tam karşılığı diyebileceğimiz öyküleri vardı. Özellikle ‘Sevapp’ ve ‘Tabula Rasa’ öykülerinin kurgusundan birer ‘Black Mirror’ bölümü çıkabileceğini düşünüyorum. 

Keret’ in tarzı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için Bilek Kesenler (Wristcutters: A Love Story) filmini ve kısa filmlerini önerebilirim. Bunun yanında yeni yazdığı öykülerini ücretsiz yayımladığı bir internet sitesi de var. Dili İngilizce olsa da Google Translate’ in otomatik çevirisi gayet anlaşılır bir şekilde Türkçeye çeviriyor. Onun linkini de şöyle bırakayım: https://etgarkeret.substack.com/

 

Silahlı Adamlar İçin Fıkralar (Mazen Maarouf)

“Mazen Maarouf’ un savaş meydanında kurduğu bir lunapark!” Kitabın arka kapağında bulunan bu söz kitabı mükemmel özetliyor diyebilirim. Filistinli yazarın akıcı dili, çarpıcı betimlemeleri ve ele aldığı konuları aynı bir lunaparkta yaşadıklarımız gibi çok farklı duyguları bir arada yaşatıyor. Gülerken birden hüzünlenebiliyorsunuz ya da tam tersi olabiliyor. Kendisinin ve ailesinin korunması karşılığında silahlı adamlara fıkra anlatmak zorunda olan bir adam, babasının bir gözünün çıkarılıp yerine cam bir göz takıldığında daha korkutucu olacağını düşünen bir çocuk ya da bir haftada üç kez ölen bir dayı gibi ilginç öyküler anlatan Maarouf’ tan Etgar Keret’ e çok benzer bir tat aldım. Bunun yanında özellikle yazmak isteyip de ne yazacağını ya da nasıl anlatacağını bilemeyenler için ilham verici olduğunu söyleyebilirim.

 

Aşkın Celladı (Irvin Yalom)

Bir psikolojik danışman olarak kendi alanımdan bir kitap önermesem olmazdı. Irvin Yalom psikoloji konusunda büyük çalışmalar yapmış, çok ünlü bir psikoterapist. Bu kitapta da bazı ilginç psikoterapi deneyimlerini kısa öyküler halinde anlatıyor. Özellikle Gülseren Budayıcıoğlu’ nun bu kadar popüler olduğunu düşünürsek Aşkın Celladı da benzer bir tarz diyebiliriz. Ancak Yalom’ un, olayı daha az hikayeleştirip hastalarının problemlerine ve altında yatan nedenlerine daha çok odaklandığını da söylemeliyim. Özellikle psikolojik rahatsızlıktan çok beraberinde getirdiği trajediyi isteyenler için önerdiğim bir kitap olduğunu söyleyemem. Ama ağır bir dili olmayan ve gayet akıcı olan Aşkın Celladı’ nı özellikle psikolojiye ilgi duyanlara öneririm.  

 

Yazma Sanatı (Stephen King)

Ünlü yazar Stephen King’ in ‘yazmak’ üzerine yazdığı bir kitap. Kitapta hem King’ in ilham aldığı olayları hem de yazma konusundaki önerilerini görüyoruz. Bunun yanında önerileri hakkında kendi yazdıklarından, tecrübelerinden ya da başka yazarlardan örnekler veriyor hatta bir hikaye başlatıp alıştırma bile yaptırıyor. Tüm bunları karşımızda Stephen King varmış gibi anlatması King’ in yaratıcı yazarlık atölyesinde gibi hissettiriyor. Bunun dışında yazma konusunda hevessiz olunan zamanlarda ilginç bir şekilde yazma motivasyonu sağladığını da söyleyebilirim. Kitapta beni en çok etkileyen kısım yazdığı öykünün bir parçasının ilk hali ve düzenlenmiş son halini gösterdiği kısımdı. Özellikle gereksiz kelimeleri atma ve yazılanları sadeleştirme konusunda çok etkili oldu benim için. Kitabın en sonunda ise sevdiği ve ilham aldığı kitaplardan bir liste oluşturmasının da kitap önerisi arayanlar için güzel olduğunu söyleyebilirim.

 

Sevgili Huzursuzluğum (Bülent Parlak)

Bülent Parlak; İzdiham Dergisi’ nin kurucusu, çok sevdiğim bir yazar ve şair. Şiir konusunda pek bilgi sahibi olduğumu söyleyemem. O yüzden söyleyebileceğim şeyler sınırlı. Öncelikle kendisini okumak, çok farklı duygular hissettiriyor. Aynı şiirin farklı dizeleri sizi farklı bir düşünceye itebiliyor. Özellikle şiirine yerleştirdiği çarpıcı dizelerinde kendini bulmak ayrı bir zevk veriyor. Kendisi hakkında daha iyi fikir edinmek isterseniz kitaptaki güzel şiirlerinden birini şöyle bırakayım:

 

Yazarın (Emre Akkol) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

24 Ekim 1994 Bursa doğumluyum. Cumhuriyet Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunuyum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Gece ile Şafak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir