8 Mart
  1. Anasayfa
  2. Deneme

8 Mart

0

2017 yılında erkek şiddeti 339 kadının canını aldı. 2018 yılında ise bu güne kadar toplam 76 kadın, erkek şiddetinin kurbanı oldu. Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Öldürülen, tacize-tecavüze uğrayan, namusu ve ahlakı erkeğin tekelinde olan, yemeğin tuzu eksik olduğu için kocasından dayak yiyen kadınların günü. Kadın olmanın ağırlığı her geçen gün; sokakta, iş yerinde, otobüste, okulda yüzümüze çarparken öte yandan akşam evimize hem psikolojik hem fiziksel olarak sağ salim dönmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Kadın nedir? Kadın; çiçek, annen, bacın, namusun değildir. Kadın bireydir. Toplumun tüm zorluklarına rağmen var olabilendir. Ataerkinin var olduğu her toplumda oğlan çocuklarının 1-0 önde başladığı hayata, çırpınarak durumu 1-1 yapmaya çalışandır. Ötekileştirdiğin, ezdiğin, “elinin hamuruyla bu işe karışma” dediğin, üzerinden “kızını dövmeyen dizini döver” minvalinde aşağılayıcı atasözleri ürettiğindir. Evlenilecek kadın-eğlenilecek kadın diye kategorileştirdiğindir.

Biz kadınlar birbirimizin kurdu değil, kardeşiyiz. Birimizin kirpiği yere düşse diğerimizin canı yanar. Ve bir kadını en iyi bir kadın anlar. Yeryüzünde hiçbir kadın yoktur ki hayatında bir kez sözlü ya da fiziksel tacize uğramamış olsun. Çünkü biz kadınlar toplumun ötekisiyiz. Hayatında bir kez olsun tacize uğramamış bir erkek, kadınların tacize uğramasıyla ilgili saatlerce konuşurken, bir kadına bu konuda söz hakkı verilmez. Her konuda olduğu gibi toplumdaki kadın sorunu da erkek tekelinde ve maalesef mansplaining günümüzün vebası haline gelmiş durumda…

Biz kadınlar, üstünlük değil eşitlik istiyoruz. Siyasal, sosyal, kamusal alanda erkeklere tanınan hakların bize de tanınmasını istiyoruz. Erkeklere, sırf erkek oldukları için fazla maaş verilmesin, iş görüşmesinde erkek olan avantajlı olmasın istiyoruz. Biz kadınlar; toplumun her alanında var olmak, seks yaptığımız için “basit kadın” damgası yememek istiyoruz. İstediğimizi giymek, istediğimiz saatte istediğimiz yerde olmak, tek faaliyet göstermemiz söylenen alanın mutfak olmamasını istiyoruz. Daha fazla meslek alanı tanınmasını istiyoruz. Suçlulara; kravat taktığı için, tecavüz ettiğinde boşalmadığı için, “günde beş vakit namaz kılıyorum.” dedi diye cezai indirim uygulanmasın, cezası neyse onu çeksin istiyoruz. Ve biliyoruz ki bunları kazanmak kolay olmayacak. Ama kazanana kadar her gün toplumun her alanında mücadeleye ve her sene olduğu gibi bugün de sokaklarda sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz. Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun!

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir