Fotoğraf Okumaları
  1. Anasayfa
  2. Fotoğrafa Dair

Fotoğraf Okumaları

0

Fotoğraf Okumaları

John Sibley – 31 Mayıs 2020 – Trafalgar Meydanı – George Floyd Protestosu

Psikolojik ve Sosyolojik Perspektif

20 Mayıs 2020 tarihinde Minneapolis’te; gelen ihbar üzerine şüpheli durumda olan George Floyd, polis memuru Derek Chauvin tarafından ters kelepçelenerek yere yüz üstü yatırıldı. Ardından 8 dakika 46 saniye boyunca, Floyd’un “Nefes alamıyorum” demesine rağmen, Chauvin diziyle boynuna bastırmaya devam ederek kasten Floyd’u öldürdü. Bu olayın yer aldığı videonun sosyal medyaya düşmesi tüm dünyada büyük ses getirerek korona virüs gündemini dahi geride bırakmıştır. Önce Amerika’da ardından da dünyanın çeşitli yerlerinde protestolar başladı.

Yüzyıllardır süregelen siyahlara yönelik ayrımcılık ve ırkçılık, günümüzde halen daha devam eden büyük problemlerden biridir. Yapılan bu protestolar da yıllardır yaşanan olayların büyük bir dışavurumudur. Fotoğrafta yer alan pankartları incelediğimizde bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Fotoğrafa baktığımızda gözümüze çarpan ilk pankart, “Black Lives Matters” sloganı siyahların hayatı önemlidir anlamına gelmekte ve uzun yıllardır protestolarda kullanılmaktadır. Fotoğrafın sağında yer alan “Justice For Belly” pankartının beyaz bir kadın tarafından tutulması da büyük önem arz etmektedir. Bu slogan yine yakın bir tarihte ayrımcılığa uğrayan Belly Mujinga için yazılmıştır.

Sol tarafa baktığımızda ise “Who Polices The Police” pankartı, polise kim polislik yapacak anlamını taşımaktadır. Bu pankart politik olarak büyük bir anlam taşımaktadır. Yıllardır siyahilere yapılan ayrımcılıklarda polisler genellikle ceza almamakta ve denetime tabi tutulmamaktadır. Bu konu pek çok Amerikan dizi ve filmine de konu olmuştur. Sonuç olarak fotoğrafta pek çok renkten ve ırktan bireylerin birlikte ortak bir dayanışma yürütmesi çarpıcı bir şekilde yansıtılmaktadır.

Teknik, Estetik ve Kompozisyon

Fotoğrafa baktığımızda gözümüze ilk çarpan detay “Black Lives Matter” pankartı taşıyan kadının, bir elinde beyaz eldiven bulunurken diğer eline takmaması ve pankartı tutmasıdır. İki elinin de havada olması eşitlik isteğini çağrıştırmaktadır. Bu noktada fotoğrafa estetik açıdan büyük bir katkı sağlamıştır. Kişilerin durduğu konum ve en önde siyahi bir kadının bulunması fotoğrafı güçlü kılan etkenlerden biridir. Bununla birlikte fotoğrafta herkesin maskeli olması korona virüse rağmen bu protestoların onlar için ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.

Yazarın (Zeynep Çelebi) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

İnstagram hesabımızı da takip edebilirsiniz.

Fotoğraf Okumaları

İlginizi Çekebilir
Ökse Buğusu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir