Thomas Hardy – Çılgın Kalabalıktan Uzak
  1. Anasayfa
  2. Kitap Tanıtımları

Thomas Hardy – Çılgın Kalabalıktan Uzak

Yazan: Aycadısı

0

Thomas Hardy – Çılgın Kalabalıktan Uzak

THOMAS HARDY (1840-1928)

Can Yayınları

Çeviren: Nihal Yeğinobalı

496 Sayfa

Jane Austen’ı ne kadar çok sevdiğimi daha önce bolca yazmıştım. İngiliz Edebiyatı denilince ikinci favorim Thomas Hardy’dir. Kendisinin en önemli ve asıl ününü borçlu olduğu “Çılgın Kalabalıktan Uzak” isimli romanını, yıllar sonra Can Yayınları’ndan çıkan baskısı ile yeniden okudum. Üstelik ilk kez okuyormuşum gibi…

Roman, ilk kez 1873’de yayımlanmış. Naturalist akımın tüm incelikleri, özelliklerini sinesinde barındıran bir eser. Aslen Mimar olan Hardy, yazma sevdasına yenik düşerek, Londra’yı terk eyleyip doğduğu taşra kenti olan Dorset’e geri dönmüş. Kendisini ‘Şair’ olarak tanımlamasına rağmen, geçim sıkıntısı çektiği dönemlerde kısa hikayeler ve romanlar yazmaya yönelmiş. “Çılgın Kalabalıktan Uzak”, dördüncü romanı. O yıl ve akabinde de bolca ödül kazanmış Hardy.

Ayrıca Naturalist yazın tarzının dışında, eleştirmenlerin “Victoria Tarzı Gerçekçilik”, dedikleri anlatım biçimini de eserlerine taşımayı başarmıştır. Şöyle ki; bir yandan İngiltere kırsalını (taşrasını), yaşam şartlarını, insanlarını anlatırken, diğer taraftan ülkedeki tarımsal ilerlemeleri, bunun sosyal hayatı nasıl etkilediğini de işlemiştir.

“Çılgın Kalabalıktan Uzak”ı okurken, ayakta durmaya çalışan bir çiftliğin bahçesinde koyunları kırpmayı öğrenirsiniz örneğin! Ya da bilmem kaçıncı kalitedeki buğdayınızın tohumluk mu, değil mi olduğuna dikkat ederken bulursunuz kendinizi… Yan çiftlikten yardım almadan, gökyüzünün renginden anladığınız, gelecek olan fırtınayı atlatamayacağınızı bilirsiniz… Yabancılaşma yoktur. Yardımlaşma ve bolca mücadele vardır. Roman bittiğinde ise bunu çoktan öğrenmiş olduğunuzu fark edersiniz…

Değişken, cesur, bağımsız, sürekli kendini yenileyen, yenilemek zorunda kalan ama, bundan yorulmayan, dik başlı, inatçı, azimli, kibirli, çalışkan, gencecik yaşına rağmen olağanüstü bir kadın karakterin başrolde olduğu bir roman bu. Aynı zamanda da sıkı bir Feminist! (Bana göre tabii:)))

İsmi: “Batsheba Everdene”. O bir öksüz. Amcasından kendisine miras kalan topraklara ve çiftliğe sahip çıkmaya çalışan, keskin bir genç kadın. Onunla birlikte tarlada çalışacak, fırtınaya göğüs gerecek, bolca hata yapacak, âşık olacak, büyüyecek, çok sevilecek ve hiç sevilmeyeceksiniz… (!!!?)

Gabriel Oak’ı,

William Boldwood’u,

ve Francis Troy’u, (hatta zavallı, âşık Fanny’i) bu çılgınlığın, emeğin, savaşın ta ortasında Batsheba’nın yakınlarında dönüp duran üç adam olarak izleyeceksiniz. Kimi size dünyanın en fedakâr ve iyi kalpli, onurlu erkeğiymiş gibi gelecek, kimi de aynı dünyanın en saplantılı, obsesif erkeği! Bunun ayırdına varabilmeniz için “Çılgın Kalabalıktan Uzak”laşarak, bu romanı okumanız gerekiyor Dostlar:))

Alıntılar………………………………………..
✍️✍️✍️ “Gözlerin sesinde öyle tonlar vardır ki, dilde bulunmaz.”
✍️✍️✍️ “Uygun fırsat düşmeden ortadaki koşullar işe yaramaz; koşullar uygun olmadıkça çıkan fırsat da beş para etmez.”
✍️✍️✍️ “Kitap okuyacağım. Birkaç kitap getir bana, ama yeni olmasın. Yüreğimde yeni birşey okuyacak güç kalmadı.”
✍️✍️✍️ “Ne var ki insanoğlu, kendi kendisiyle baş başayken bile, üzerine iki kez yazı yazılmış bir sayfaya benzer: Bir gözle okunan yazısı vardır, bir de bunun altında gizli kalanı…”

Benden, okuyacaklara kısacık bir not daha:)))😊📚😊

Yanında ‘damat’ olmadan, bir düğünde ‘gelin’ rolü yapabilecek kadar cesur, genç bir kadının öyküsünü #OkuyunOkutun derim…

Sevgiylekalın:)))

Thomas Hardy - Çılgın Kalabalıktan Uzak

Konuklarımızın diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Thomas Hardy – Çılgın Kalabalıktan Uzak

İlginizi Çekebilir
Pardon şiiri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir