“Schrödinger’in Papağanı” ve “Rüya Sanatçısı”
0

Murat K. Beşiroğlu’ndan iki bilimkurgu kitabı birden: “Schrödinger’in Papağanı” ve “Rüya Sanatçısı”

Murat K. Beşiroğlu’nun “Schrödinger’in Papağanı” ve “Rüya Sanatçısı” isimli kitapları Perseus Yayınevi etiketiyle yayınlandı.

Schrödinger’in Papağanı

Yazar Schrödinger’in Papağanı isimli öykü kitabında zaman yolculuğu, uzaylılarla ilk temas, zekâ artırımı gibi bilimkurgu temalarını işleyen öykülerini bir araya getirmiş. Ağırlıklı olarak macera türündeki öykülerden oluşan kitap Çoklu Zaman Notları, Schrödinger’in Papağanı, Kıyametin Yedi Günü, Titan’da İsyan, İsyankâr ve Gönülsüz Zaman Gezgini isimli öykülerden oluşuyor.

Kıyametin Yedi Günü öyküsünden seçilmiş bir pasaj:

Gecenin geç bir saatinde yerden mi gökten mi geldiğini anlayamadığım korkunç bir sesle uyandım ve yatağımdan fırlayarak kendimi yere attım. Altımdaki zemin feci halde sallanırken neler olduğunu anlamak için sağa sola bakındım. İçinde bulunduğum odanın denize bakan duvarı yok olmuştu. Rüya gördüğümden kuşkulanarak bir süre hareketsiz kaldım, sallantı şiddetlenerek devam edince can havliyle ileriye atıldım. Kim olduğum ve orada neden bulunduğum hakkında hiçbir fikrim yoktu, tek hatırladığım odamın kırmızı bir ışıkla dolduğu ve ardından korkunç bir uğultu duyduğumdu.

Geçtiğimiz günlerde yazarın 28 kısa bilimkurgu öyküsünden oluşan Dördüncü Dünya isimli öykü kitabı okurlarla buluşmuştu. Schrödinger’in Papağanı Murat K. Beşiroğlu’nun görece uzun öykülerini içeren ikinci öykü kitabı.

Rüya Sanatçısı

Murat K. Beşiroğlu daha önce Ogox ve Aşk Algoritması isimli romanlarıyla bilimkurgu severlerin karşısına çıkmıştı. Yazarın son romanı Rüya Sanatçısı ise İstanbul, Şangay, Tibet üçgeninde geçen bir bilimkurgu polisiye.

Romanda olaylar kurgusal bir sanat dalı olan rüya sanatının çevresinde gelişiyor. Rüyalar, 21. yüzyılın ortalarında bir başlık aracılığıyla görüntülenmeye başlanmıştır. Kısa süren bir erotik rüya yayını furyasından sonra, rüyalar çeşitlenir ve rüya sanatı gerçek anlamda doğar. Rüya sanatçısı Selim Özben bu süreçte küresel çapta bir üne kavuşur. Selim Özben’in şöhretinin doruğundayken ortalıktan kaybolması uluslararası bir sorun haline gelir. İç Güvenlik Bakanlığı araştırmacı Ruhi ve çalışma arkadaşı Peri’yi olayı çözmek üzere görevlendirir.

Okurların romanın dili ve atmosferi hakkında genel bir fikir sahibi olması için seçilmiş bir pasaj:

Bir izleyici olarak rüya sanatçısının rüyalarını böylesine çok sevmemin birden fazla sebebi var. Aklıma ilk gelenden başlayacak olursam; öncelikle bu rüyaların zarafetinden söz etmem gerekir. Herkesin gereksiz bir koşuşturma içinde olduğu bu talihsiz çağda, gecenin geç bir saatinde, iç mantığı gereği olayların abartılı sonuçlara varabildiği bir rüya içinde bütün seslere, sözlere, görüntülere sinmiş olan zarafet, sizleri bilmiyorum ama bende güçlü bir arınma duygusu yaratıyor. Bir Selim Özben rüyasında bir kaplanın avının üzerine atılışı, bir kuşun kanat çırpışı, istekli iki bedenin birleşmesi, bir balerinin dansı gibi olaylar hayranlık uyandıran bir yumuşaklıkta, su gibi akan bir ritim içinde gerçekleşir. En korkunç, en üzücü olaylar bile rüyanın geneliyle bir uyum duygusu yaratır. Rüya sanatçısının rüyalarında dikkatimi çeken diğer bir yan ise barındırdıkları akıl almaz çeşitliliktir. Sözünü ettiğim çeşitlilik mekânlara, kişilere, nesnelere ve duygulara yaygın halde bulunur ve bir Selim Özben rüyası içerdiği özel bir öğeden asla tanınamaz. Sanki dünyadaki hayatın bütün içeriği Selim Özben rüyalarında temsil edilmek üzere sıraya girmiş gibidir.”

Her iki kitabın editörlüğünü de tecrübeli editör Ayfer Alper üstlenmiş. Çok sayıda Türk yazarının bilimkurgu ve fantastik türündeki eserlerini okurlarla buluşturan Perseus Yayınevi, yazarın kitaplarını İngilizce olarak da yayınlamaya hazırlanmaktadır.

Murat K. Beşiroğlu Kimdir?

1971 Trabzon doğumludur. 1994 yılında Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 1997-2018 yılları arasında özel bir bankada uzman ve yönetici olarak çalıştı. İşyerinde üzerinde çalıştığı sistemlerin gittikçe daha akıllı hale gelmesi bilimkurguya olan ilgisini körükledi. Yazdığı bilimkurgu öyküleri Yerli Bilimkurgu Yükseliyor E-dergisi, Bilimkurgu Kulübü internet sitesi gibi mecralarda ve çeşitli öykü seçkisi kitaplarında yer aldı. Elit androidlerin insanlar eşit haklara sahip olma mücadelesini konu alan Ogox isimli ilk romanı 2016 yılında yayınlandı. Çöpçatanlık uygulaması geliştirmeye çalışan bir gencin hikayesinin anlatıldığı Aşk Algoritması romanı ise 2018 yılında yayınlandı. Geçtiğimiz günlerde 28 kısa bilimkurgu öyküsünden oluşan Dördüncü Dünya isimli ilk öykü kitabı okurlarla buluştu. Yazar yeni yayınlanan Schrödinger’in Papağanı ve Rüya Sanatçısı kitaplarının ardından yeni bilimkurgu kitabı projeleriyle okurların karşısına çıkmaya hazırlanmaktadır.

Korsan Edebiyat’ı instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir