Say Yayıncılık Yeni Kitaplar
0

Say Yayıncılık Yeni Kitaplar

BİZANS İMPARATORLUĞU TARİHİ

Charles William Chadwick Oman

(Tarih)

Çeviren: Ekin Duru

Özgün Adı: The Byzantine Empire

Editör: Sinan Köseoğlu

Yayına Hazırlayan: Duygu Ergün

Kapak Tasarımı: Artemis İren

Bizans’ın tarihi, Megaralı Yunanların MÖ 7. yüzyılda Bosforos, yani İstanbul Boğazı’nın güney girişinde Byzantion adını verdikleri bir kent kurmasıyla başlar. Yunan dünyasında ticari ve stratejik bir merkez haline gelen kent, Roma döneminde imparatorluğun Doğu kısmının idari merkezi olur. Daha sonra imparator Konstantin başkenti Roma’dan buraya taşır ve kente Konstantinopolis adı verilir. Batı Roma’nın yıkılışından sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nu bir süre daha Romalı hanedanlar yönetir. MS 9. yüzyılda yönetim bir Yunan hanedana geçer. İşte tarihçiler bu noktadan itibaren Bizans İmparatorluğu’ndan söz etmeye başlarlar. Bizans, yüzyıllarca hem hırslı generallerin isyanlarıyla içeriden hem de Gotlar, Persler, Avarlar, Slavlar, Franklar ve Araplar gibi kavimlerin yoğun saldırılarıyla dışarıdan yıpratılır ve en sonunda 1453 yılında Konstantinopolis’in Türklerin eline geçmesiyle tarihten silinir.

Oxford Üniversitesi tarih profesörü̈ Charles Oman’ın sayısız kaynak tarayarak büyük titizlikle hazırladığı Bizans İmparatorluğu Tarihi en iyi Bizans Tarihi kitaplarından biridir. Sürükleyici bir romandan farksız. Elinizden bırakamayacaksınız.

 

CANDİDE Yahut İyimserlik

Voltaire

(Ölümsüz Eserler)

Çeviren: Gülşah Ünal

Özgün Adı: Candide ou l’Optimisme

Editör: Eda Okuyucu

Yayına Hazırlayan: Duygu Ergün

Kapak Tasarımı: Artemis İren

Yayımlandığı 1759 yılından itibaren edebiyat dünyasının en iyi hicivlerinden biri olarak gösterilen Candide Yahut İyimserlik, Voltaire’e yalnızca ün kazandırmakla kalmamış, aynı zamanda felsefeyle edebi yazının nasıl bir arada bulunabileceğinin ilk örneklerinden biri olmuştur.

Filozof Pangloss’un “Bu dünyada her şey en iyi halindedir,” düsturunun doğruluğundan emin olmak isteyen Candide’in âşık olduğu Cunégonde’u bulmak için Vestfalya’da başlayan yolculuğu Güney Amerika’da, sonra tekrar Avrupa’da devam eder ve İstanbul’da son bulur. Bu masalsı yolculuk üzerinden acımasızca romantizm, bilim, felsefe ve din eleştirileri yapan Candide, bugün hâlâ Voltaire’in başyapıtı sayılmaktadır.

 

Nietzsche (Çizgibilim)

Laurence Gane

(Çizgibilim / Felsefe)

Çeviren: Erkal Ünal

Özgün Adı: Introducing Nietzsche: A Graphic Guide

Kapak Tasarımı: Artemis İren

Tanrı gerçekten öldü mü?

Nietzsche, söylendiği gibi Nazilere destek oldu mu?

Peki ya üstinsanın kaynağı neydi?

1899’da kırbaçlanan yaşlı bir at görüp ağlayarak ona sarıldığında akıl sağlığını yitiren Friedrich Nietzsche, hiç şüphesiz, geçtiğimiz 150 yılın en önemli, en etkili, yine de en gizemli ve tartışmalı düşünürlerinden biridir. Çalışmaları oldukça zor, genellikle çelişkili ve anlaşılmazdır. Bir taraftan ise Nazilerin, çalışmalarını kendilerine mal etmelerine rağmen varoluşçuluk, psikoanaliz, yapısöküm ve postmodernizm gibi modern düşüncenin önemli öğelerinin habercisidir.

Nietzsche, “Tanrı öldü” ve “Beni öldürmeyen şey güçlendirir,” gibi güçlü aforizmaların sahibi, yarı deli-yarı dâhi ama kesinlikle çağının en büyük isimlerinden biri olan Nietzsche’nin hayatı, felsefesi ve eserleri üzerine eğlenceli bir kitap.

 

Genetik 101

Beth Skwarecki

(Herkes İçin 101 Dizisi)

Çeviren: Samet Öksüz

Özgün Adı: Genetics 101

Kapak Tasarımı: Artemis İren

DNA’nın yapısını, antibiyotik direncini, bakteri ve virüsleri öğrenmek isteyenler için…

Genetik yapımız kim olduğumuzu büyük ölçüde anlatır; biz de bu anlatıyı çocuklarımıza miras bırakırız. Göz rengimizden boyumuza, hangi hastalıklara yakalanma riskimiz olduğundan kaç yıl yaşayacağımıza kadar pek çok şey bu anlatıda mevcuttur. Peki ya bütün bunların ardındaki karmaşık ve büyüleyici sistem nasıl işler?

Genetik 101, DNA’nın yapısı ve işleyişinden gen aktarımına, genetik bilimindeki son yeniliklerden ütopik bir dünyanın kapılarını aralamışız izlenimi yaratan deneylere kadar milyonlarca yıllık evrim yolculuğumuzun en ilginç kısımlarını özetliyor. Bu kapsamlı ve eğlenceli kitapta genetik bilimiyle ilgili merak ettiğiniz her şeyi bulacaksınız.

 

Modern Mitler

Oren Harman

(Mitoloji)

Çeviren: Ilgın Yıldız

Özgün Adı: Evolutions: Fifteen Myths That Explain Our World

Editör: Sinan Köseoğlu

Yayına Hazırlayan: Duygu Ergün

Kapak Tasarımı: Artemis İren

Artık eski Çinliler gibi, dünyanın bir yumurtadan çıktığını ya da Maoriler gibi, iki âşığın birbirlerinin kollarından zorla alınması sırasında oluştuğunu düşünmüyoruz; evrenin işleyişinin sırlarını fizik bilimiyle çözüyoruz. Bilim müthiş bir kazanım, ama biz gerçekten eskilerden daha bilge miyiz? Bilim kader ve ölümsüzlüğün gizemini çözdü̈ mü? Bize kıskançlıktan korunmamızı ya da başkalarınca sevilmemizi sağlayacak araçlar verdi mi?

Bugün hakikati bilimle arıyor, ama mitolojiye kulak vermeden de edemiyoruz. Oren Harman bir adım öteye giderek bilim ile mitoloji arasında daha yakın bir ilişki kuruyor. Kozmolojik bir annelik görüşü̈ kurgulamak için Ay ile Dünya’nın ilişkisinden faydalanıyor; seks ve ölümün dünyaya gelişini bir mitokondrinin paniğe kapılışıyla açıklıyor; bilincin yalnızlığını ahtapotun belleğinden yola çıkarak betimliyor ve evrim sureci içinde dilin ortaya çıkışını insanın hakikatle imtihanına bağlıyor.

Bilim varoluş bilinmezini çözememiş olabilir, ama tıpkı en eski mitler gibi, onun büyüleyici keşifleri de hiç bitmeyecek olan hakikat arayışını sürdürmemizi sağlıyor.

“Bu cesurca, bilgece ve insanca yazılmış kitapta Oren Harman evrene ilişkin açıklamaları süsleyen mitler yaratıyor ve böylece insanların eski âdeti olan, en derin hakikat algılarını kodlama çabasını sürdürüyor…”

― Stephen Greenblatt, Pulitzer Ödüllü̈ yazar

 

Sitemizdeki diğer haberlere göz atabilirsiniz.

Korsan Edebiyat’ı instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Haftalık bültenimize ücretsiz abone olup gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

– Say Yayıncılık Yeni Kitaplar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir