Kanlıdivane
  1. Anasayfa
  2. Seyahatname

Kanlıdivane

0

Kanlıdivane – Zeynep’le Köşe Bucak

Kanlıdivane Ören Yeri

Mersin’e 50 km uzaklıkta, Erdemli – Silifke yolu üzerinde bulunan ve bölgenin en büyük obruklarından biri olan Kanlıdivane Obruğu etrafına kurulan bu antik kent şüphesiz bu şehrin en ilgi çekici yerlerinden biri. Konumu ve tarihi yapısı sebebiyle yüzyıllar boyunca çeşitli krallıklara ev sahipliği yapan Mersin, içerisinde pek çok antik kent barındırıyor.

Kanlıdivane ismi nereden geliyor?

Kanlıdivane isminin kökeni hakkında iki farklı bilgi bulunuyor. Bunlardan ilki; isimdeki “kanlı” kısmının kentin antik ismi olan Kanitellis‘ten ya da obruğun içinde yağmur sularıyla toprak rengine bulanan kabartmaların kırmızıya çalan renginden, “divane” kısmının ise burada dağınık olarak yaşayan Türkmen topluluklarının zaman zaman yaptıkları ve divan adı verilen toplantılardan geldiği yönünde. İkinci bilgi ise Roma döneminde suçluların obruğa atılıp vahşi hayvanlara yem edildiği için kente Kanlıdivane denildiği yönünde. Bana ilk ihtimal daha olası ve mantıklı geliyor. Sizce?

İçeride sizi neler bekliyor?

Kanlıdivane’ye 5 TL vererek giriş yapabiliyorsunuz. Her ne kadar antik kentlerin, müzelerin ücretsiz olması gerektiğini düşünsem de 5 lira oldukça makul bir fiyat. Parayı ödeyip biletinizi aldıktan sonra; incelemek, dokunmak ve fotoğraf çekmek için muhteşem bir kapı açılıyor karşınızda. Burada iki öneride bulunmak istiyorum. Bunlardan ilki mutlaka rahat bir ayakkabı giymeniz. İkincisi ise bahar aylarından sonra artan aşırı sıcaklık sebebiyle bu antik kente ilkbaharda ya da sonbaharda gitmeniz. Bu tarihi yerin etrafında herhangi bir restoran ya da market bulunmuyor. O yüzden giderken yanınızda su ve yiyecek bulundurmanız da yararınıza olur. Bahar aylarında oldukça sakin hatta neredeyse bomboş oluyor ve bu durum fotoğraf tutkunları için oldukça avantajlı. İçeri girdiğimizde bizi tatlı mı tatlı bir yavru köpek karşılamıştı ve adeta rehber gibi tüm gezimiz boyunca yanımızdan ayrılmadı. Halen daha orada mı bilmem ama bir gün yolunuz düşer de bu yavruyla karşılaşırsanız başını okşamadan geçmeyin…

Geçmiş Dönemde Kanlıdivane

Kireçli yapısı ve yağmur suları sebebiyle zaman geçtikçe genişleyen yeraltı yolları üzerinde kalan yüzeyde çöküntüler meydana geliyor. Bu çöküntüler Kilikya Bölgesi’ne bakıldığında doğal bir oluşum olarak karşımıza çıkıyor. Kanlıdivane’de bulunan obruk da bu şekilde oluşmuş ve 142×95 metre ebatlarında 50 metreye yakın derinliğe sahip.

Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bulguların rastlandığı antik kent, yapılan arkeolojik kazılarla birlikte pres ağırlık taşları, kırma tekneleri, pres yatakları gibi üretim araçlarının bulunması, kentte yaşamın sonlarına doğru önemli bir zeytinyağı merkezi olduğunu gösteriyor. Bizans’tan sonra Türkmen aşiretler tarafından kışlak olarak kullanılan antik kentin çevresinde Müslüman Mezarlığı bulunuyor. Tarihi yapısı ile insanı büyüleyen bu antik kent, yol haritasına eklenmesi gereken önemli yerlerden biri.

Yazarın (Zeynep Çelebi) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

İnstagram hesabımızı da takip edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir