Öğretmenlerin Gününde; Bayazıt AKHUNDOV
  1. Anasayfa
  2. Müzik

Öğretmenlerin Gününde; Bayazıt AKHUNDOV

Yazan: yigitcanvai

0

Öğretmenlerin Gününde; Bayazıt AKHUNDOV

Merhaba, bugün 24 kasım öğretmenler günü. Ben teşekkür etmeye diplomasız, resmiyette benim öğretmenim olmayan ama bana hayatta yol gösteren örnek, rol model, kafamda öğretmen olarak gördüğüm, sevdiğim unutulmaya yüz tutmuş, en çok işine aşık arkadaş olan öğretmenlerimden başlamak istiyorum.

İlkokuldayken sınıf öğretmenimiz Nahide Hocam sanat bilgisi olmasa da insanların içine sanat ışığı tutmak için az çok çaba sarf ederdi. Hiç unutmuyorum en popüler Kazak bir arkadaşımız geldiğinde sınıfımıza güreşe ve piyanoya gittiğini söylemişti ve hocam kaba kuvvetten ziyade sanata yatkınlaşması için çaba sarf etmişti. Dünyamızda yeterince kabalık var. Şuan bunları anlatacak yüzüm yok, hepiniz eminim benden daha iyi bir şekilde biliyorsunuz. Ama benim size anlatmak istediğim çok özel biri var. Kemana ilk başladığım kişi; “BAYAZIT AKHUNDOV”.

İlkokul 1.sınıfta 97 senesinde başladığım neredeyse 20 yıla yaklaşan hocam şimdi benim babam, arkadaşım, sırdaşım, yol göstericim, örnek rol modelim. Kendisi gösterişi sevmez. Hatta bu yazım için “ne gerek var böyle şeylere, beni bilen biliyor, peeeh” dediğini duyar gibiyim. Salı saat 23 ve Pazar saat 8’de özel keman dersi yapmaya giderdim çünkü hiç boş vakti yoktu. Çok defa da öğrenciyi çalışmadığı, ciddiyetsiz olduğu için geri çevirdiğini gördüm. Bana özgüveni aşılayan, kişilik, ego ve kibir bakımından beni yontan en değerli insan!

O zamanlar Bayazıt hocam Türkiye’ye yeni gelmiş dil ve adaptasyon problemleri yüzünden biraz sert bir mizaca sahipti, küçük bir çocuk olarak ben de derslerde korkar, çalışmak zor gelir, tembellik ve oyun oynamak ister derslere gitmek istemezdim. Bu konuda Allah babamdan razı olsun çünkü beni o zamanlar zorlaya zorlaya götürdüğü dersler bugün hayata bakış açımdan, kişiliğime, konuştuğum insanlardan zevklerime varana kadar her şeyimi güzelleştirdi.

Pek çok müzisyenle çalıştım, yazımın başında belirttiğim gibi kimileri diplomasız alaylı, kimileri dünya çapında müzisyenlerdi. Her birisinden çok farklı şeyler gördüm, öğrendim. Kendisi sessiz, sakin olmasına rağmen özellikle bana bu konuda yol gösteren, öncülük eden, destekleyen Beyazıt hoca oldu. Kendi ailemin desteklemediği, okulda diğer hocaların kısıtlayıp, kınadığı konularda benim gördüğümü gören tek kişi Beyazıt Hocamdı! Aslında benim farklı gördüğüm yerleri görmesi zaten bana kendisinin aşıladığı bir şey. Özellikle ara sıra çalışma şansı bulduğum Türkiye’ye gelen dünya çapındaki müzisyenlerin söyledikleri her şeyi zaten bana Beyazıt Hocam söylemiş oluyordu. Buna rağmen benim onlarla çalışmamı yine kendisi destekliyordu. Çünkü tekrar onun sözüne geleceğimi biliyordu.

Keman ve müzikte aradığı ilk öncelik sadelik, yumuşaklık, kibarlık. Ben ise tam tersi bir yapıya sahibim ve beni bu konuda çok fazla zorladığı için dersten sonraları çok defa ağladığımı biliyorum. Ama her zaman benim, bizim için en iyisini istediğini bilirdim. Açık sözlü olmasının yanı sıra asla kaba değildi. Hayatta karşılaşabileceğiniz en kibar, centilmen, çok yönlü, zengin bakış açısı ve kültürü olan beyfendilerden birisi.

Derslerde kurduğu cümlelerin hafif devrik olması, telaffuzu ile herkesin sevgisini kazanır “Sen çalanda çalaşırken enerji ver bena (çalışırken bana enerji vermek için çalış)”,” peee, tiiiii (pes, tiz; notayı daha kalın ya da ileri bastığını belirtmek için)” şuan aklıma gelen örneklerden çok azı. Verdiği örnekleri ilk başta çoğu insan anlayamayıp “Bu ne alaka? Ne demek istedi?” diye çok düşünür. O yüzden bu durumu şimdi ben de öğrencilerimle yaşıyorum ve benim hakkımda da bu şekilde düşünen çok insan var.

Dersine giren girmeyen bütün herkesin takdirini kazanmış bu saygı değer öğretmen ve sanatçıya bana olan emeklerinden dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır. Bu emeklerini karşılıksız bırakmamak ve O’na olan sevgi, saygımı, vefamı göstermek için çalışmalarımı sadece keman alanından daha fazla ve zengin alanlara taşıyarak sürdürüyor, bu yazımı BAYAZIT AKHUNDOV’a ithaf ediyorum.

Konuklarımızın diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Öğretmenlerin Gününde; Bayazıt AKHUNDOV

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir