Avâre Gençlik & Gardenbar Geceleri
  1. Anasayfa
  2. Kitap Tanıtımları

Avâre Gençlik & Gardenbar Geceleri

Fikret Adil Kitaplığı’nın üçüncü kitabı yayımlandı

0

Avâre Gençlik & Gardenbar Geceleri

Avâre Gençlik & Gardenbar Geceleri

Sanat camiasının 1930’lardaki ilk bohemlerinin hem birinci elden tanıklığı, hem de “edebi  envanter”i olan Fikret Adil Kitaplığı, Asmalımescit 74 ve Intermezzo’nun ardından üçüncü bir kitapla yoluna devam ediyor: Avâre Gençlik & Gardenbar Geceleri Fikret Adil’in 1960’ların başlarında geçen, girift bir aşk hikâyesi ekseninde dönemin gece hayatını ve genç kuşağın medenileşmeyle ilişkisini tüm çarpıcılığıyla işleyen Avâre Gençlik ile “Batı medeniyetine bar kapısından girişimiz”in ilk adımı olan efsanevi “Gardenbar”ın tarihçesi niteliğindeki Gardenbar Geceleri, Cumhuriyet’in erken dönemlerinin renkli dünyasına ışık tutuyor.

Yazan: Fikret Adil
Yayına Hazırlayan: Selahattin Özpalabıyıklar
Kapak Tasarımı: Gülay Tunç
Sayfa Sayısı: 207
Basım Tarihi: Haziran 2017
Fiyat: 16,00 TL
ISBN: 978-975-570-872-0

Yazarın Diğer Kitapları:

Intermezzo (Bohem Hayatı)

Sofralar, sohbetler, gazinolar, kumpanyalar, barlar, hususiler… Tiyatro, resim, şiir, sergiler, açılışlar ve davetlerle dolu gündelik hayat. Fikret Adil bugün artık çok uzaklarda kalan bohem bir İstanbul’u Asmalımescit 74’ün ardından nüktedanlığı elden bırakmaksızın anlatmaya devam ediyor. Yahudi bir işadamının kızı ile Yunan bir tiyatrocunun kavuşmak için çareyi Atina’ya kaçmakta bulması etrafında şekillenen anlatı, hem İstanbul tarihine hem de döneme ilişkin birçok ayrıntıyı barındırıyor. Glorya Sineması’ndan Maksim’e, Casa d’Italia’dan Büyük Britanya Oteli’ne, Beyoğlu’ndan Atina’ya uzanan bu aşk hikayesine Baudelaire şiirleri kadar, Arif Dino gibi dönemin önemli isimleri de eşlik ediyor.

Yazan: Fikret Adil
Sayfa Sayısı: 100
Basım Tarihi: Eylül 2015
Fiyat: 12,00 TL
ISBN: 978-975-570-747-1

 

Asmalımescit 74 (Bohem Hayatı)

Geçen yüzyılın başında İstanbul’da doğup büyüyen Fikret Adil, “bohem” kavramının içini gerçek anlamda dolduran bir yaşam sürmüştür. Üstelik bunları yazıya dökmesiyle yalnızca bir “Fikret Adil Kitaplığı” oluşturmakla kalmaz gayri resmi bir İstanbul tarihini de kayıt altına alır. Birçok sanatçı, edebiyatçı, ressam, aktör, gazetecinin yakın dostu; yetiştirilişi ve alışkanlıklarıyla seçkin bir İstanbullu olmasına rağmen dönemin normlarının dışına çıkıp kuraltanımazlığıyla öncü bir “sanatçı portresi” oluşturan Adil’in Asmalımescit 74’ü, İstanbul’un kültür-sanat ve eğlence geçmişinin bir dökümü… “Macera peşinde vatanını bırakan, hudut dışına atılan, yayan devri âleme çıkan ecnebiler ve barlarda çalışan bütün artistler Asmalımescit’te otururlar. Dünyanın her köşesinden gelmiş, ekserisinin milliyetleri ancak pasaportlarında –eğer varsa– yazılı bu insanların etrafında, gene ecnebi, fakat en aşağı yirmi yıldır Asmalımescit’te yerleşmiş bir grup daha vardır. Bunlar artist acenteciliği, tefecilik, pansiyonculuk ve tellâllıkla geçinirler, her lisanı konuşurlar, hiçbirisini okuyup yazamazlar, Türkçe imzalarını atmayı bilirler ve zabıtadan tanıdıkları çoktur.”

Yazar: Fikret Adil
Sayfa Sayısı: 135
Basım Tarihi: Aralık 2014
Fiyat: 12,00 TL
ISBN: 978-975-570-707-5

Fikret Adil Kimdir?

Fikret Âdil, 7 Ocak 1901’de İstanbul’un Çengelköy semtinde dünyaya geldi. Askerî hekim olan babası Operatör Mahmut Âdil Bey, Tevfik Fikret’e olan hayranlığı sebebiyle oğluna Fikret ismini verdi. Fikret Adil, Mekteb-î Sultânî’ye kaydoldu. 1917 yılında, son sınıftayken Milli Mücadele’ye katılmak üzere okuldan ayrıldı.

İstanbul’a 1923 yılında geri döndü. İlk olarak Tanin gazetesinde çalışmaya başladı. Vakit, Akşam, Milliyet, Cumhuriyet, Son Posta, Politika, İkdam, Son Telgraf, Ulus, Zafer, Yeni İstanbul, Son Havadis gibi birçok gazetede yazdı. Yazarlık yaparken bir yandan da 1930 ile 1936 yılları arasında Anadolu Ajansı’nda, 1937 ile 1966 yılları arasında ise Türkiye İş Bankası’nda memur olarak çalıştı. 1966’da İş Bankası’ndan emekli oldu.

Fikret Âdil’in dergiler için yazdığı ilk yazısı Şebab’da yayınlandı. Hareket, Yeni Adam, Ağaç, Aydede, Yeditepe, Akis ve Meydan gibi dergilerde de sanat eleştirileri yayınlandı. Yazar ayrıca 1931 yılında Artist başlıklı haftalık bir sanat dergisi ve 1939 senesinde S.E.S. başlıklı sanat, edebiyat ve sosyoloji dergisi çıkardı.

Ankara Devlet Tiyatrosu ve Ankara Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen ondan fazla tiyatro oyununu Türkçe’ye tercüme etti.

1973 yılında rahatsızlanan Âdil, tedavi için Zürih’e gitti ve orada vefat etti. Cenazesi, Eyüp Mezarlığı’na defnedildi.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir