YAYBİR 2017 Korsanla Mücadele Raporunu Yayınlandı
  1. Anasayfa
  2. Haberler

YAYBİR 2017 Korsanla Mücadele Raporunu Yayınlandı

0

YAYBİR telif hakları ihlallerine karşı 2017 yılında da güvenlik güçleriyle işbirliği ve koordinasyon içinde çalışmalarını sürdürdü.

Yıl içerisinde oluşturulan eylem planı kapsamında Türkiye genelinde tüm il ve ilçe Emniyet Müdürlükleri, Vergi Daireleri, Belediyeler, Üniversiteler, Sosyal Güvenlik Kurumları, Jandarma Komutanlıklarına denetimlerde gereken desteğin sağlanması yönünde uyarı ve bilgilendirme amaçlı yazılar gönderildi.

Birliğimize ulaşan ihbarlar neticesinde ilgili ilin Valilik ve il Denetim Komisyonlarına izinsiz fotokopi, bandrolsüz ve usulsüz bandrol kullanımı ve sertifika denetimi yapılması için gerekli başvurular yapıldı, ilgili denetimlerin yapılması sağlandı.

Dijital korsanla mücadele kapsamında internet sitemiz üzerinden üyelerimizin kullanımına sunulan “Uyar – Kaldır” linkinin yanı sıra Birliğimize ulaşan ihbarlar titizlikle incelendi. Site yöneticilerine gönderilen ihtarnameler ile sitelerden korsan içeriklerin kaldırılması sağlandı.

Üyelerimizin hak sahibi oldukları eserler üzerindeki telif haklarının korunması ve hak ihlallerinin önlenmesi kapsamında İl Denetim Komisyonları vasıtasıyla araştırma, izleme ve tespit faaliyetlerinde kullanılmak üzere iki (2) adet binek araç Meslek Birliğimiz tarafından kiralanarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü emrine tahsis edildi.

Tüm bu çalışmalar sonucunda 2017 yılında kültür, akademik, ithal, fotokopi ve dijital başlıklar altında gerçekleştirdiğimiz 532 baskında ele geçen 315.749 adet korsan materyalin dökümü aşağıdaki gibi oluştu.

-İzinsiz Fotokopi ile mücadele:

2017 Fotokopi Kampanyası 21 Şubat- 13 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirildi. Adana, Mersin, Afyon, Isparta, Antalya, Ankara, Elâzığ, Kırıkkale, Konya, Kırklareli, Sivas, İstanbul, Kocaeli, Şanlıurfa, İzmir, Erzincan, Eskişehir, Malatya, Karaman, Kayseri, Burdur, Kırşehir, Yalova, Samsun, Adıyaman ve Nevşehir olmak üzere 26 ayrı ilde Birliğimiz avukatları ve İl Denetim Komisyonları tarafından organize edilen 224 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlarda; 2.660 fotokopi kitap, 140 kitap kapağı, 40 forma, 4 fotokopi makinesi, 1 matbaa makinesi, 744 bandrolsüz kitap, 12 bilgisayar, 112 flash bellek, 4 pdf kitap, 26 hard disk ve 1 Cd olmak üzere toplam 3.744 korsan materyal ele geçirildi.

Bu baskınlar sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yayınevi sıralaması Pearson (Mastering Modern Psychological Testing), Oxford (Q Skills For Success), Palme (YGS – LGS Biyoloji Soru Kitabı), Mc Graw Hill (Apple Numerical Methods With Matlab For Engineers and Scientists), Pegem (Sosyal Bilimler için İstatistik), İmge (Sosyal Psikoloji), Beta (Borçlar Hukuku Dersleri), Orion (Anayasa Hukuku), Nobel (Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme), Seçkin (Ticaret Hukuku) şeklinde oluştu.

-Kurgu/kurgu dışı kitaplarının korsanına karşı yürütülen mücadele:

İstanbul, Ankara, Edirne, Gaziantep, Balıkesir, İzmir, Manisa, Mersin, Aydın, Şırnak, Hatay, Şanlıurfa, Afyonkarahisar, Sakarya, Nevşehir, Antalya, Bursa ve Düzce olmak üzere 18 ayrı ilde 213 baskın gerçekleştirildi. Bu baskınlarda 117.811 kitap, 10.200 kitap kapağı, 36.864 kitap sayfası, 22.962 forma, 240 kalıp, 519 bandrol ve 13 makine olmak üzere toplam 188.609 korsan materyal ele geçirildi.

2017 yılında gerçekleştirilen kültür baskınları sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yayınevi sıralaması Can Yayınları – George Orwell – 1984, Yapı Kredi Yayınları – Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna, Doğan Yayıncılık – Jean Christophe Grange – Lontano, Destek Yayınları – Kahraman Tazeoğlu – Simru, İletişim Yayınları – Oğuz Atay – Tutunamayanlar, Epsilon Yayınları – Jeff Kinney – Saftirik Greg’in Günlüğü, İnkılap Yayınları – Reşat Nuri Güntekin – Yeşil Gece, Pegasus Yayınları – Öznur Yıldırım – Yabancı, Everest Yayınları – Khaled Hosseini – Uçurtma Avcısı, Ötüken Yayınları – Tarık Buğra – Osmancık şeklinde oluştu.

-İthal kitaplarının korsanına karşı yürütülen mücadele:

İstanbul’da Akmar ve Özdemir Marmara çarşıları, Ankara’da Olgunlar Sokak, Karanfil Sokak, Kök ve Birlik Pasajı, İzmir’de Sevgi Yolu, Kocaeli’nde Belsa Çarşısı civarında sıkı denetimler gerçekleştirildi. Antalya’da 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen tıp kongresinde üyelerimize ait korsan kitaplarının satıldığı ihbarı üzerine belirlenen otele operasyon düzenlendi. Kırklareli’nde düzenlenen operasyonda ise herhangi bir suç unsuruna rastlanılmadı. İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya ve Kırklareli olmak üzere 6 ilde gerçekleştirilen 60 baskında 92.781 kitap, 885 kitap kapağı, 294 kalıp ve 60 Cd olmak üzere toplam 94.020 korsan materyal ele geçirildi.

2017 yılında gerçekleştirilen ithal baskınları sonucunda en fazla korsanı yakalanan kitap ve yabancı yayınevi sıralaması Oxford (New Headway), Pearson (Contemporary Topics), Cambridge (Think Türkiye), Macmillan Education, National Geographics Learning, Express Publishing (Prime Time), Hueber Publishing (Menschen), MM Publishing, Discovery Publications, Eli Publishing şeklinde oluştu.

-Tasnif aşamasındaki kitaplar:

Yukarıda saydığımız baskınların haricinde İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana’da gerçekleştirilen 35 baskında ele geçirilen 28.954 kitap ve 422 kitap kapağı için tasnif işlemleri devam etmektedir.

-Dijital alandaki takipler:

Uyar – Kaldır sistemi dışında izinsiz e-kitap yayınlayan web sitelerinin tespiti ve ihtarname gönderilmesi işlemlerine devam edildi. 2017 yılı içerisinde 34 farklı sitede 171 adet kitabın korsan olarak erişime sunulduğu tespit edilmiş ve kaldırılması için ihtarname gönderilmiştir. Uyarımız üzerine 65 kitap sitelerden kaldırılmış, 39 kitap için yasal süreç geçtiği halde sitelerden kaldırılmadığı için Cumhuriyet Başsavcılığına müracaatta bulunulmuş, 7 kitap için hak sahipliği belgeleri elde edilememiş ve 60 kitap için Savcılığa başvurabilmek adına yasal sürecin dolması beklenmektedir.

*Ayrıca Bknz.: www.yaybir.org.tr

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir