Efsanevi Sanatçımız Mehmet Ali Sanlıkol
  1. Anasayfa
  2. Röportaj

Efsanevi Sanatçımız Mehmet Ali Sanlıkol

0

Yazan: yigitcanvai

Merhaba müzik sever okuyucularım. Bugün sanatçımız Mehmet Ali Sanlıkol’u sizlere anlatmaya çalışacağım. Normalde bu tür yazılarda “tanıtacağım” kelimesi çok sık kullanılır ama Mehmet Ali Sanlıkol’u zaten bütün dünya ve ülkemizde de azımsanmayacak bir sayıda topluluk tanımaktadır. Bu durumda benim tekrar tanıtmak haddime olmaz diye düşündüm.

Sanatçı, kibar ruhlu, sanata, sanatçıya ve sanatçı adaylarına hep destek olan bir ailenin oğludur Sanlıkol. Annesi Fethiye Hanım’ın Nurcan Neslihan Karataban ile yaptığı bir söyleşisinden alıntı; “1983-1984 yıllarında, Uludağ Üniversitesi kurulma aşamasındayken orada bir yıl görev yaptım… Daha çok hobi olarak çalıştılar (özel öğrenciler). Ama müziğe yön verenlerden (meslek olarak seçenlerden) bugün hakikaten iyi yerlerde ismini duyuran, tanınmış müzisyenler var. Başta oğlum Mehmet Ali Sanlıkol, Senem Ercan, Ender Akay…”

Babası Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Bursa için örnek, idol bir müzik sever kişiliktir. Bursa Filarmoni Derneği, Belediyenin müzik eğitim kursu, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, Dünya Müzik Dostları (DMD) derneği gibi sanat kurumlarının kurulmasında katkısı vardır. Ayrıca kendi sahibi olduğum Can Müzik Sanat Merkezine de destekleri, ziyaretleri oldukça bizleri mutlu ederdi. DMD gençlik korosunun çalışmaları için yer arayışında kapılarımızı açıp Parkan Amcamızın sevgi, saygısına sahip genç arkadaşları karşımızda görünce çok mutlu olduk.

Birkaç konserde Parkan Amca ile beraber koroda söyleme şansını da bulmuştum. Kendisi çok güçlü, kaliteli bir bas koristiydi. En son görüşmemizden 24 saat sonra maalesef hayata gözlerini yumdu ve sevenlerini yanlız bıraktı. Hala daha son dans edişi gözlerimin önünde…

Böyle güzel bir aileden dünya çapında bir sanatçı çıkması bence gayet normal ve iyi ki bu topraklarda, aynı zaman diliminde bir araya gelmişim kendileri ile. Çok mütevazi, yardım sever bir sanatçı beyefendi Mehmet Ali Sanlıkol.

Bir süre Aydın Esen’den özel dersler alıp burslu olarak Berklee Müzik Kolejine kabul edildikten sonra ilk senesinde 3000 aday arasından Herb Pomeroy’un özel kompozisyon sınıfına seçildi. Dünya caz basınında büyük yankı uyandıran ilk caz orkestra albümü “Whatsnext?”in ardından A Far Cry yaylı orkestrasının “Dreams and Prayers” albümünde yer alan “Vecd” isimli eseri ile 2014 senesi Grammy müzik ödüllerinde Klasik Batı Oda Müziği kategorisinde finale kalan Mehmet Ali Sanlıkol daha büyük başarılara imza atmak için çalışmalarını sürdürmeye devam edip ismini Beethoven gibi efsane bestecilerin yanında duyuruyor. (Medyaloji, 2014; İbrahim Türk, Mikrofon Programı, 2015)

Piyanonun yanında Türk Müziği ve çalgılarına da büyük hakimiyeti vardır ve konserlerinde Türk Müziği çalgılarını da çalmaktadır.

Hem makale hazırlığım hem de Korsan Edebiyat Dergisi yazım için yardım istediğim de “Mehmet Ali Sanlikol & Whatsnext? – Resolution” albüm tanıtım konserleri nedeniyle çok yoğun olmasına rağmen “eğitimle ilgili olan her şey benim için mukaddes bir mana taşıdığından dolayı bir şekilde sana yardımcı olmak istedim.” diyerek kırmamış ve her zaman ihtiyacım olduğunda yanımda olmuştur.

Bir müzisyen olarak benim yaşadığım zorlukları başka arkadaşlarımızın yaşamaması, yaptığım hataları başkalarının yapmaması benden ders çıkarmaları için yazılarımda çokça yer vermeye çalışıyorum. Bu kapsamda aşağıda sayın Sanlıkol ile yaptığımız röportajda amatör-profesyonel, caz-klasik-rock müzik türleri, okullu-alaylı gibi konuların sorularını sormaya çalıştım.

  • Caz müzisyenlerini – pop müzisyenleri ile kıyaslarsak fark nedir? (Caz müzisyenini nasıl tanımlarsınız?)

Herhalde aradaki en büyük fark caz müziğinin son 50-60 senedir bir sanat müziği olma konumunu elde etmiş olması ve bundan ötürü yeni jenerasyon caz müzisyenlerinin neredeyse tamamının okullu olması. Pop müziğinde okullu olma halen çok geçerli bir kaide değil. Ayrıca caz müziğinin emprovize yapmaya öncelik veriyor olması da aradaki en mühim farklardan biri.

  • Caz müziğini ticari ve ruhsal olarak açıklar mısınız?

Caz müziği her ne kadar 20. asrın ilk yarısında tamamen bir eğlence müziği konumundaysa dahi şimdilerde neredeyse tamamen bir sanat müziği olarak icra edilir halde. Halen ana performans sahası caz kulüpleri ve yaz festivalleri olan bir müzik türünün kendine konser salonlarında ticari getirisi yeteri kadar yüksek bir biçimde yer bulamamasının elbette manen karanlık bir yanı olsa gerek.

  • Caz müziğin en sevdiğiniz türü ve en geliştirici (etütsel) türü sizce nelerdir?

En sevdiğim demek yanlış olur ama geliştirici anlamda hemen hemen her yeni başlayan caz müzisyen için Charlie Parker’ın sololarının ezberlenip ses kaydı ile aynı anda icrası fevkalade geliştirici bir egzersizdir.

  • Caz müziğe sıfırdan başlamak mı yoksa klasik, rock müzik eğitimleri ile başlamak mı gerekir?

Enstrümana bağlı olarak bu durum değişebilir ancak klasik Batı müziği temeli genelde herkese teknik anlamda faydalı oluyor. Rock müziği lüzumlu olmaz.

  • Caz müziğine özellikle konservatuvar eğitimi alıp notasyona sıkı sıkıya bağlı kalan müzisyenlerin geçiş sırasında yaşadığı zorluklar ve çözümleri sizce nelerdir?

Haliyle bu gibi müzisyenlere emprovize yapmak çok zor geliyor. Caz devlerinin sololarının transkripsiyonlarını (yazılı nota) yapıp daha sonra bunları bir kenara koyup emprovize yapmaya çalışmak işe yarayabilir.

  • Çoğu klasik müzik bestecisinin hali hazırda enstrümanist olduğunu göz önüne alırsak kiminle çalmak isterdiniz?

Doğrusu inanın böyle bir düşüncem hiç olmadı.

  • Bach- Mozart – Beethoven – Paganini – Wagner sizce caz müziği içinde olsaydı hangi alanlarda olurdu?

Bu gibi kıyaslamalar bence pek faydalı olmuyor. Her besteciyi kendi tarzı ve zamanı içinde ele almalı.

  • Beste yapmak mı cover çalmak mı sizi geliştirir?

Besteci olacaksanız beste yapmak, icracı olacaksanız ‘cover’ icra etmek isabetli olur.

  • Albüm yaparken nelere dikkat edilmeli? Nereden, nasıl başlanmalı?

Tarz ve hedefe göre değişir. Ticari bir eğlence müziği sektöründe iseniz hedeflerinizi ona göre belirlemeniz icab eder. Sanatsal müzik sektöründe ise kendinizi iyi ifade etmeniz ve içinde bulunduğunuz tarza yeni bir anlam kazandırmanız uygun bir hedef olabilir.

  • Genç, yeni cazcıların kendilerini tanıtabileceği platformlardan neleri tavsiye edersiniz?

İsimlerini duyurabildikleri her platformda var olmaya çabalamalarını tavsiye ederim zira teknoloji ilerledikçe bu gibi platformlar da artıyor. Dolayısıyla, her yerde sürekli ‘var olmak’ gerekiyor. Hem müziğe odaklanıp hem bu minvalde var olmayı başarmak bir hayli güç ancak pek başka seçeneğimiz yok.

  • Dünya Projesini anlatır mısınız? 

Dünya 2003 senesinin Kasım ayı itibariyle A.B.D.’nin Boston kentinde kurulmuş bir kültür/sanat vakfı olup Türkiye temelli müzik geleneklerini farklı dünya müzikleri ile yan yana getiren konser ile CD ve film prodüksiyonları organize etmektedir. Vakfın başkanlığını kurulduğundan bu yana ben yapmaktayım.

  • Eserlerinizi yazmaya nasıl başlıyorsunuz? (form düşünerek mi yoksa kendiliğinden mi gelişiyor?)

Ekseriyetle eserin mimarisini (yani formunu) önden tayin edip ona göre hareket ediyorum fakat ara sıra istisnalar olabiliyor elbette. Ancak, ne olursa olsun, bir eserin yapısının besteleme aşamasından önce ortaya çıkması kanımca en sağlıklı metottur.

  • Aydın Esen ile geçen zamanlarınızı anlatır mısınız?

Aydın Esen olmasa A.B.D.’ye gelmem mümkün olmayacaktı. 92 senesinde Aydın Esen Türkiye’ye geldiğinde bir sene kadar birlikte çalışmamız mümkün oldu. Akabinde Aydın ağabeyin babam ve annemle bizzat konuşması neticesinde 93 senesinde Berklee’ye okumaya gidebildim. Aydın Esen’le bir senelik çalışmam sayesinde Berklee’deki diğer öğrencilere kıyasla çok ileri bir seviyedeydim.

  • Genç müzisyenlere yapmaları ya da yapmamaları gereken şeylerden örnekler verir misiniz?

Bu sorunun cevabı elbette çok uzun olabilir ama özetle vereceğim nasihat şu olur: hayatımızda her zaman başarılar ve başarısızlıklar olacaktır. Mühim olan şey başarısız olduğumuz zamanlarda umudumuzu yitirmeden yolumuza devam etmek ve sanatımıza inanmaktır.

 

Kaynakça:

http://nurcanneslihankarataban.blogcu.com/fethiye-parkan-sanlikol-roportaj/5499625

http://www.medyaloji.net/son-haber/grammyde-bir-turk_23632291.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Mehmet_Ali_Sanl%C4%B1kol#Career

http://sanlikol.com/

Mikrofon Programı İbrahim Türk ile röportajı: https://www.youtube.com/watch?v=Oq1V6UZ8bdQ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir