1. Anasayfa
  2. Müzik

Müzik Nedir?

Yazan: yigitcanvai


0

Müzik Nedir?

Merhaba, 2015 yılının ilk gününden sizlere sevgi ve saygı ile hitap ediyorum. İstediğimiz her şeyin insanın kendisine bağlı olduğunu düşünüyorum. Klişe olarak “dünya barışı” yazmak istemiyorum. Eğer insan önce kendisi, kendi hataları ile barışık olursa sonrasında yayılarak genel bir barışa dönüşebilir.

Öğrencilerim bana serzenişte bulunuyor “hocam matematik sınavından çok korkuyorum, tarih sınavından çok korkuyorum” vb sınavlardan çok korkuyor, ben de onlara “sağlık olsun, senden kıymetli mi ?” dediğimde aldığım cevaplar beni ürkütüyor; “hocam gelin bir de onu ailemize anlatın…”. Korktuğun ne varsa sev, sevmeyi iste ve sevmeyi sev diye öğütler veriyorum öğrencilerime.

Kendi branşımın günümüz ve bulunduğumuz konum şartları içerisinde ne kadar değerinin olduğunu biliyorum. Çocuklara “sizler illa şahane virtüözler olacaksınız, bütün müzik tarihini bileceksiniz, hayat müzikten ibarettir, müzik olmazsa dünya dönmez” demiyor, tam tersine “müzik bir sanat dalı olduğu kadar bir bilim dalıdır. Ergenlik çağına girdiğinizde ki duygularınızı kontrol etmeyi, karşınızdaki insan ile empati yapmayı, birbiri ile bağlantısı olmadığını düşündüğünüz şeyleri bile bağdaştırmayı, hayatın toz pembe olmayıp sizlere zorluklar çıkartacağını ve o zorluklar karşısında en az zarar ile nasıl geçebileceğinizi, ileri de en önemlisi sağlıklı, mutlu, huzurlu bireyler olmanızı istediğimi söylüyor ve bu doğrultuda dersler işlemeye gayret gösteriyorum.

Yaptığım sınavda defter, kitap, not açmak serbestti. Sadece herkes kendi notlarından faydalanabilecek not paylaşımı yapılamayacaktı. 60 puan yorum sorusu “ Dinlediğiniz eser (video izlettim) size ne hissettiriyor, senaryo yazmak isteseniz ne yazarsınız?” Eser Beethoven Kruetzer sonatı idi. Derste hikayesini anlattım. Kendimce başka bir senaryo anlattım ve çocuklara senaryolar anlattırdım. İkinci soru bilgi sorusu “Romantik, Klasik, Barok dönemleri açıklayınız.” (haftalardır verdiğim ödevde bu üç dönemi istedim ve nasihet ile bütün derslerde not tutun, ödevlerinizi yapın defterleriniz, notlarınız hep yanınızda olsun sonra arkadaşımdan geçiririm diye düşünmeyin demiştim) Üçüncü soru “Aşağıdaki üç notanın isimlerini yazınız.” oldu.

Bazı öğrenciler gelip hocam biz derste defter, not tutmuyoruz ama haksızlık olmuyor mu dediğinde ben de ; “dersi dinleyip not tutana haksızlık olmaz mı?” dedim. Amacım diğer branş derslerinde bu hatayı yapmamaları, telafisi yapılabilecekken hatalarını yapıp görmeleri ve ileride bunun için ders çıkarmaları idi. Sınav sonrasında öğrencilerime “Eğitim bilgi ezberlemek değildir, bakın defterinizden açıp bakıp yazdınız ki benim sizlere anlatabileceğimden çok daha fazlasını cep telefonundan hatta bazılarınız saatlerinden bile artık görebiliyor. Eğitim insana bakış açısı kazandırmak, problem çözmeyi öğretmektir!” diyerekten her birisine tek tek anlattım.

Aldığım dönütler içerisinde ; “hocam biz bugüne kadar müzik dersi yapmadık ama, müzikten de sınav mı olur ? müzikten 25 mi alınır?” tarzında olduğunda üzüldüm ama şaşırmadım. “Bugüne kadar yapmamış olmanız bugünden sonra yapmayacağınız anlamına gelmiyor. Ben size derste anlatmadığım şeyleri mi sordum ? (hayır cevabı gelir)Müzik sadece bir sanat dalı değil aynı zamanda bir bilim dalıdır da. İçerisinde matematik, tarih, dil bilgisi, coğrafya, uzay bilimleri, fizik, kimya, felsefe, sosyaloji ve daha sayamadığım bir sürü bilim dalını kapsar. Matematik, fizik gibi bilim derslerinden sınav oluyor musunuz? (evet cevabı gelir) Peki müzikten niye olmayasınız ? “ bazı aldığım cevaplar çocuğun başını öne eğmesi bazıları ise “hocam zaten bilim derslerinden de başarısızım ki o yüzden düşük alıyorum” diyerek espiriye vurumu olmuştur.

Ailelerden ricam, lütfen çocuklarınıza düşük notlar aldı diye kızmayınız çocuklarınız okulda, sosyal ilişkilerinde bu stresi taşıdıklarında daha da başarısızlığa saplanıyorlar. Onları motive ediniz, destekleyiniz, hatalarından ders çıkartmasını sağlayınız. Milyar liralar karşılığında çocuğunuzun psikolojisini ya da bir uzvunu verir miydiniz ? Sanıyorum burada cevap hayır oluyor. O yüzden en kıymetli varlıklarınız, varlıklarımız olan çocuklarımızın kıymetini gerektiği gibi gösterelim.

Keman kitabımın 2. Basımından bir alıntı paylaşmak istiyorum sizler ile;

“Bir okul müdürü her eğitim öğretim yılı başında öğretmenlere bu mektubu

gönderirmiş:

Bir toplama kampından sağ kurtulanlardan biriyim. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyleri gördü. İyi eğitilmiş ve yetiştirilmiş mühendislerin inşa ettiği gaz odaları, iyi yetiştirilmiş doktorların zehirlediği çocuklar, işini iyi bilen hemşirelerin vurduğu iğnelerle ölen bebekler, lise ve üniversite mezunlarının vurup yaktığı insanlar.

Eğitimden bu nedenle kuşku duyuyorum. Sizlerden isteğim şudur:

Öğrencilerinizin insan olması için çaba harcayın. Çabalarınız bilgili canavarlar ve becerikli psikopatlar üretmesin. Okuma yazma, matematik, çocuklarınızın daha fazla insan olmasına yardımcı olursa ancak o zaman önem taşır…”

Babamdan bir alıntı;

“Çocukların oyuncakları silah olmamalı. Müzik aleti olmalıdır.”

Adem Kesendere

Sevgilerimle.

Yazının devamını Müzik Nedir? (2)‘den okuyabilirsiniz. (Müzik Nedir)

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir
İyi Bir Veda

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir