Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İle Röportaj
  1. Anasayfa
  2. Röportaj

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İle Röportaj

0

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu İle Röportaj

  • Öncelikle kendiniz ve platform hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

Ben Büşra Gündoğdu. Platformun Eskişehir il temsilcisiyim, aynı zamanda Eskişehir Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisiyim. Üç yıldır platform ile hareket ediyorum. Platform ise 2010 yılında Münevver Karabulut cinayeti sonrası kurulmuş olup halen faaliyet göstermekte. Türkiye’nin dört bir yanındaki kadın cinayeti, cinsel saldırı ve istismar, mobbing davalarını takip ediyor ve Türkiye gündeminin kadın sorununa yansıyan taraflarına karşı birlikte mücadele ediyoruz.

  • Yaşanan kadın cinayetlerinin ardından geleneksel ve sosyal medyanın tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mücadelemiz sayesinde bu konuda büyük gelişme kat edildi. Kadın cinayetleri, gazetelerin üçüncü sayfa haberlerinde yer alır ve bu cinayetlere kadın cinayeti yerine aşk cinayeti, namus cinneti, koca vahşeti gibi terimler kullanılıyordu. Ancak konunun aslında politik olduğu, toplumsal sorun olan bu cinayetlere karşı toplumsal çözüm yolları üretilmesi gerektiği ve kadın cinayeti olarak tanımlanması gerektiği hususunda kamuoyu oluştu. Bu bizlerin mücadelesi sayesinde oldu.

  • Cinayetlerin son yıllarda artışının sebebini neye bağlıyorsunuz?

Kadın cinayetleri ülke ve dünya gündeminden bağımsız düşünülemez. Şuan ciddi anlamda şiddet ortamı oluşturuldu ve bu gittikçe artıyor. IŞİD zihniyetinin ve savaş ortamının yansımalarını görüyoruz. Örneğin; bir adam karısını öldürmek için evinin önüne bomba koyuyor, kadınlar işkence ile öldürülüyor. Yani kadın cinayetleri arttığı gibi kadınların öldürülme yöntemleri de gitgide canileşti. Bunda en önemli etkense, devlet yetkililerin bu soruna karşı çözücü adımlar atmayıp kadın düşmanı dili her yerde kullanıyor olmasıdır. Özellikle laiklik karşıtı söylemler sonrası bu dilin gittikçe kullanımı arttı. Doğurmayan kadın yarımdır, kadın kahkaha atmaz gibi kadınları toplumdan soyutlayıp kadına yönelik şiddeti körükleyici bu lafların yöneticiler tarafından ediliyor olması şiddeti de haliyle arttırıyor.

  • Ülkemizde var olan kadın-erkek eşitsizliğinin temeline inersek, sizce bu sorun neden kaynaklanıyor?

Bu sorunun dayandığı birçok neden olsa da, en görünen ekonomik politik olanıdır sanıyorum. Ekonomik sistemlerin değişmesi kadın sorununu daha da derinleştirdi. Feodalizmle kadına verilen roller, kapitalizmle artarak devam etti. Elbette birçok hakkımız oldu, ancak bunların hepsini kadınlar tırnaklarıyla kazıyarak elde etti ve bu mücadele sürüyor. Şimdi bu sebepler üzerinden kadının toplumsal hayattan nasıl soyutlamaya çalışıldığını görüyoruz. Doğum izni, boşanmanın kadın açısından zorlaştırılması bunların örnekleri arasında yer alıyor.

  • Kadın-erkek eşitliği konusunda dünyadaki olumlu ve olumsuz örneklerden bahseder misiniz?

Bu örnekler yer yer farklılık gösteriyor. Örneğin; Polonya gibi modern ülkelerde kürtaj yasağından söz edilirken, buna karşı mücadele kadınlar sayesinde yükseliyor ve yasak teklifi geri çekiliyor. Kadınların boşanma, okuma, bedensel haklarına yönelik olumlu adımlar Avrupa’da çok ilerideyken; doğuda kadınların çalışma, oy verme, bedensel ve eğitim haklarına yönelik saldırıların arttığını görüyoruz. Dünyada şiddet arttıkça tabi o çok övülen Avrupa’da dahi saldırılar artıyor. Örneğin Fransa’da, kadınların inançları doğrultusunda giyinmeleri kolluk güçlerince engellenebiliyor.

  • Devletin bu cinayetlerdeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Talebiniz var mı?

Bu toplumsal bir sorun ve en geneli kapsayacak çözüm yolları da toplumsal olabilir. Bu anlamda devletin yasama ve yargı organının ciddi anlamda çalışması gerekiyor. Örneğin, toplumda Özgecan Yasası olarak bilinen kadın katillerine indirim uygulanmaması yönündeki yasanın çıkarılmasına yönelik adımlar atılmalı. Koruma Kanunu bizlerin sayesinde yürürlüğe girdi, ancak etkin uygulanmıyor. Devletin tüm kolluk ve adli güçlerinin kanunun etkin uygulanmasına yönelik hareket etmesi gerek. Bunun dışında kadınlar en çok boşanmak isterken öldürülüyor. Mecliste kısaca bilinen adıyla Boşanma Komisyonu’nun kadınların boşanmasını zorlaştıracak değil, aksine olumlu adımlar atması gerekiyor. Anayasada cinsel yönelimlerin tanınması ve bu yöndeki saldırıların en aza indirgenmesi için gerekli çalışmaların başlatılması şart. Bu taleplerle ilerleyecek kadın çalışmaları ve Kadın Bakanlığı’nın kurulmasıyla kadına yönelik şiddetin en aza ineceğinden eminiz.

  • Platformun Türkiye’nin her yerinde temsilciliği bulunuyor mu?

Platformun doğudan batıya, kuzeyden güneye birçok ilde temsilciliği bulunuyor. OHAL sürecinde 32 ilde faaliyet yürüttük, ancak her ilde temsilciliğimiz yok. Gittikçe büyüyen platformun her ilde temsilciliği olmamasına karşın tüm illerde dava takibi yapmakta ve bu çalışmalarına hız katmaktadır.

  • Platform çalışanlarının gönüllü olduklarını biliyoruz. Çalışmalarınızın finansal kaynağını nasıl sağlıyorsunuz?

Çalışmaların finansal kaynağı; üye aidatları, gönüllü bağışlar ve ürünlerimizin satışıyla sağlanmakta. Bu konuda ciddi dayanışma oluşturulmuş durumda. Katkıda bulunmak isteyen herkes platformun sitesinden ürünlerimize bakabilir isterlerse bağışta bulunabilirler.

  • Erkeklerin platforma ve çalışmalara katılımı konusundaki duruşunuz nedir?

Bizler bir özne mücadelesi veriyoruz. Bu saldırılara uğrayanlar kadınlardır. Haklarımıza yönelik artan saldırılara karşı bizler adalet ve haklı bir mücadele veriyoruz. Bu mücadeleyi bizzat kadınlar veriyor. Ancak bu erkek düşmanı olduğumuza yorulamaz. Birçoğumuzun erkek arkadaşı, kardeşi, babası var. Erkeklerin platforma destekleri olsa da platformun bizzat yürütücüleri, karar mekanizmasında yer alan ve örgütleyicileri kadınlardır.

  • Size katılmak isteyen arkadaşlar ne yapmalı?

Platforma katılmak isteyen kadın arkadaşlar internet sitemiz veya sosyal medya hesaplarımızdan bizlere ulaşabilirler. Merkezimiz İstanbul’da olup bölge bölge birçok büyükşehirde temsilciliğimiz var. Katılmak isteyen her yaştan kadına açık olup, bu haklı mücadelemizde bizlerle olmak isteyen tüm arkadaşlarımızı bekliyoruz.

İnternet sitesi : www.kadincinayetlerinidurduracagiz.net

Facebook Sayfası: www.facebook.com/kadincinayetlerinidurduracagiz

Twitter Sayfası : twitter.com/KadinCinayeti

Sitemizdeki diğer röportajlara da göz atabilirsiniz. (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu)

Korsan Edebiyat’ı instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir