Bir İsim; Aynadaki Yüzümüz!
  1. Anasayfa
  2. Araştırmalar

Bir İsim; Aynadaki Yüzümüz!

0

Bir İsim; Aynadaki Yüzümüz!

İsimler vardır ne çabuk unuttuğumuz, belki de hiç bilmediğimiz ya da bilmeyi merak bile etmediğimiz. İsimler vardır sanki bu zamana ait değillermiş gibi, bu gün zamanda ve mekânda yitirilmiş, bir köşede bilinmezliğe terk edilmiş.

İşte o isimlerden biri, Pierre Loti. Ah bir görebilsek baktığımızı! Aynadaki yüzümüzdür Pierre Loti, yalnızca tek bir örnek…

Pierre Loti; Trablusgarb savaşında, Balkan savaşlarında, 1.Dünya savaşında ve sonrasında, var gücüyle “Türkler katlediyor!” diye haykıran Batı dünyasını karşısına alarak cesur ve adil kalemiyle Türklerin yanında olan, Abdülhak Şinasi Hisar’ın deyimiyle “Müslüman ve Osmanlı duygulu” bir hıristiyandır.  Türkler için yazdığı savunularını Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Figaro’da büyük manşetlerle, yine Abdülhak Şinasi Hisar’ın deyimiyle Türk yazarlardan bile yüksek bir milli his ve zevk taşıyarak yazıp yayımlamıştır. Pierre Loti, Abdülmecid’in “Siz, hukukun yiğit savunucusu ve gerçekliğin soylu savaşçısı” diye hitap ettiği,  Atatürk’ün “Tarihin en karanlık günlerinde, sihrengiz kalemiyle daima Türk milletinin hakkını teyit ve müdafaa etmiş olan büyük üstad” diye övdüğü bir isimdir. Henüz çocuk yaşlarında merak saldığı Uzak Doğu ülkeleri arasında en çok, rüyaları olan insanların yaşadığı yer olarak nitelendirdiği Osmanlı topraklarının; Avrupa’da bulamadığı, yalnızca bu topraklara ait olduğunu düşündüğü eski güzelliklerin, ruhi inceliklerin etkisi altında kalan Pierre Loti, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın deyimiyle “Türkler için tek yabancı dosttur.”  Dokuz kere Osmanlı topraklarını ziyarete gelmiştir. İzmir’de, Bursa’da, İstanbul’da yaşamıştır. Bu illerden en çok İstanbul’u sevmiştir. Eski İstanbul semtlerinin birçoğunda ikamet etmiştir. Türkler için yaptığı hizmetler karşılığında, İstanbul’a bir gelişinde devlet erkânı, sanatçılar, hamallar dâhil bütün İstanbullular tarafından alaylarla karşılanmış, şeref diplomasıyla ödüllendirilmiş, Divan yolunda kaldığı evin kapısının üzerine konulan; adına yaptırılmış kitabeyle onurlandırılmış bir isimdir.

Loti, 71 yaşında, artık son nefeslerini tüketirken “Eyvah ölüyorum! Artık Türklere hizmet edemeyeceğim.” diye dertlenmiş biridir. Cumhuriyet’in ilanını göremeyecek olsa da Türklerin Çanakkale Zaferinin ardından “Yaşasın diri Türkiye!”, “ Artık rahat ölebilirim.” cümleleriyle duygularını ifade etmiştir. Pierre Loti, en az gerçek bir Türk kadar Türkiye ve Türk haklarını savunmuş, Türk insanını ve Türkiye’yi sevmiş bir isimdir. 10 Aralık 1920 tarihinde Abdülhak Hamit, Hamdullah Suphi, Yahya Kemal ve Celâl Sahir’in de aralarında bulunduğu; Türk Matbuat Cemiyeti üyelerinin Türkiye ve Türk haklarını savunmak için bir araya geldiklerinde 23 Ocak gününü de Pierre Loti günü ilan etmeleri bundandır. Dönemin devlet adamlarının ve sanatçılarının “Dünya kaldıkça, biz Türkler bu dostumuzu unutmayız.” diye sözler verdiği ama Adnan Adıvar’ın Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı yazısında belirttiği üzere henüz yüzüncü doğum yıldönümünde dünyada yalnız Türklerin hatırlamadığı bir isimdir.

Pierre Loti, unutmayacağız diye sözler verip bu gün unuttuğumuz, sızısını yüreğinde duyabilene, Türkler için verdiği mücadelelere karşılık Türk toplumunun ne denli vefasız oluşunu suratına tokat gibi çarpan bir isimdir.

İsimler vardır ne çabuk unuttuğumuz, belki de hiç bilmediğimiz ya da bilmeyi merak bile etmediğimiz. İsimler vardır sanki bu zamana ait değillermiş gibi, bu gün zamanda ve mekânda yitirilmiş, bir köşede bilinmezliğe terk edilmiş. Dahası, isimler vardır unuttuğumuz kadar unutacağımız, bu gün unutmayacağız diye yalnızca kendimizi kandırdığımız! Balığa hakaret saymasam, diyeceğim ki bütün bir toplum balık hafızalıyız!

Yazarın (eceeskiköy) diğer yazılarına da göz atabilirsiniz.

Bizleri instagram üzerinden de takip edebilirsiniz.

Bir İsim; Aynadaki Yüzümüz!

Yazar-Çevirmen Fransızca Öğretmeni

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Müzik nedir? 2

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir